dilluns, 19 de febrer del 2018

IN MEMORIAM DEL MAS CASAMOR/CAN JAPOT, I DE CAN REDING DE L’ESCALA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

Trobava una fotografia d’autor desconegut datada entre 1890 i 1929, ‘Vista del Mas Casamorta i del Mas Reding a l'Escala’
http://mdc.cbuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/6837/rec/38


Jacob Casquete, des d’una perspectiva diferent feia una fotografia l’any 2009 de de les dites ara , Can Japot, discoteca Bacus, club UP6, Can Calons; i Can Reding, Discoteca Obsession.


Patrimoni Gencat no recull la denominació ‘Casamorta’
http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=19526

CASA CAN JEPOT O CAN CALONS
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=escala&page=5&pos=50

La masia de Can Jepot, forma, juntament amb Can Reding, el veïnat dels Recs. Els dos masos estan molt pròxims i ambdós estan fortificats amb torre i barbacana.

Mas format per un edifici principal i dependències auxiliars. El cos principal té la coberta de teula a dues vessants. La façana presenta porta d'accés per arc de mig punt amb grans dovelles de pedra, i la resta d'obertures allindades. Cal destacar la finestra situada al damunt de la porta, amb ampit i motllura guardapols amb relleus figuratius. A l'angle esquerre de la façana destaca una garita cilíndrica recolzada en una base formada per tres cercles en degradació.

A més de garita, havia tingut torre de base quadrada com la que encara té el Mas Reding.

CASA CAN REDRINC O REDING
http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=escala&page=3&pos=24

Mas fortificat de grans dimensions, format per la casa i per una torre situada a la dreta. La casa és de planta baixa i un pis, amb coberta de teula a dues vessants. La porta d'accès és allindada, i la resta d'obertures, distribuïdes irregularment, són de dimensions i formes diverses.
La torre de planta quadrada està coronada per una atípica teulada de pavelló. S'hi conserven matacans (a la part superior), espitlleres i finestres decorades. A la part posterior de la torre s'hi adossen diversos cossos.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=19527

Faig servir sempre que puc – i fins que ho prohibeixi l’article 155, i/o els partits de “l’eix del mal” – paraules de la llengua catalana, jussà, sobirà; el castellà no té mots específics per referir-se a qüestions orogràfiques, i utilitza els adjectius, ALTO/BAJO, que son del tot inapropiats al meu entendre, i que s’imposaven ’ manu militari’ – com tot el que ve de Madrid – en fer la descripció comarcal.

El món agrícola en el que la masia era peça clau, és avui més que un somni, un malson per als propietaris rurals, que veuen com les administracions els deixen de costat.

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com respecte d‘aquesta denominació ‘Casamorta’,.


La Roser Portell, em deixava un comentari; en referència a mas Calons dels masos del Rec de l'Escala, era de la família dels Casamor de Navata. http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2018/02/in-memoriam-del-mas-casamortacan-japot.html

 

Potser una mala transcripció amb "t" final o una nomenada de l’època amb sarcasme, ha estat el motiu de transcriure-la com a "Casamorta".


Salutacions cordials,



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada