dissabte, 22 de juliol del 2017

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PÚBLIQUES DE SERÒS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL SEGRIÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Havíem dinat al Restaurant Sant Angel – que no apareix al TripAdvisor, senyal inequívoca de la minsa presència del turisme a la zona - , i recollides les imatges de la façana de l’església parroquial de Santa Maria,i del Monestir de la Mare de Déu dels Àngels, decidia donar per acabada la visita. El Casal palau dels Marquesos d'Aitona, o Palau dels Montcada, Palau dels Marquesos de Medinaceli, es troba en un tal estat d’abandó i incúria que em semblava inadequat recollir-ne imatges.

No havia trobat cap persona nascuda a Seròs, que em pogués explicar on eren les escoles públiques abans de la dictadura franquista, i pensava demanar-ne imatges i dades des d’aquesta publicació.

Em topava prop de l’edifici de l’Ajuntament amb la imatge del INS Seròs a la Plaça de les Escoles, retratava l’edifici, i constatava la dificultat de trobar algun seronenc / seronenca que em pugues donar dades de la seva història, ho demanaré a l’Ajuntament i alhora faig una crida a qualsevol persona i/o entitat que tingui informació perquè ens ho faci saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com . Volem saber quan es va fer i qui en va ser l’autor, per les característiques de l’edifici, intuïm que si més no el projecte és de l’època anterior a la dictadura franquista. Els edificis que s’aixecaven durant el franquisme, i la ‘democraciola’ que el succeïa, no podem amagar l’evidència de que l’educació i la cultura eren i son del tot alienes a l’ ideologia que sustentava aquell regim dictatorial.


Les Escoles Públiques, no acostumen – dissortadament – a ser considerades ‘edificis monumentals’, reiteraríem la nostra petició a l’Ajuntament d’Aitona,al de Soses, al de la Granja d’Escarp, al de Massalcoreig, al de Sudanell, al de Torres de Segre, al de Puigverd de Lleida,.., Artesa de Lleida, amb un edifici construït per l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell (Tarragona, 1869 - Lleida, 1951) a l’any 1913; llevat de la ciutat de Lleida, Montoliu, i potser Alguarire, pel que tenim coneixement Artesa de Lleida, és l’excepció de la norma a la comarca del Segrià, publicitant el valor patrimonial i històric de les seves escoles.


Escoles d'Aitona.


Escoles de Torres de Segre.

Que tots o la major part dels pobles i viles d’aquesta vall que conforma el Riu Segre, treballessin de forma conjunta per ‘posar en valor’ el seu patrimoni històric i/o artístic, fora una assenyadíssima decisió, oi?.

Tots els lleidatans sou cridats a afegir-vos a la nostra recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, en aquesta matèria no haurien de tenir cap importància les ideologies politiques, es tracta de recuperar la memòria històrica dels pares, dels padrins, i deixar les coses com havien d’haver estat sempre.

El Segrià, Lleida, Catalunya, i els vostres fills i nets us ho agrairan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada