dissabte, 11 de març del 2017

HISTÒRIES INCOMPLERTES DEL CEMENTIRI DE SANT SADURNI D’ANOIA. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Ens aturàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, al cementiri de Sant Sadurní d'Anoia, situat al nord-est de la població; llegia que fou construït l'any 1859 en substitució de l'antic que hi havia al costat de l'església parroquial. Cap dada de l’autor d’aquesta infraestructura.

L’Any 1928 s'hi feu una ampliació segons el projecte de l'arquitecte Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 - 1960)

Patrimoni Gencat en fa aquesta descripció ; conjunt de planta rectangular format per jardins, sepultures i panteons familiars. Entre els panteons hi ha alguns exemples remarcables, panteó d'inspiració modernista de la família Domènech , obra de Modest Castañé Lloret ( 1884 + 03.05.1962) , autor que va guanyar l'any 1917 el Concurs anual d'edificis artístics de l'Ajuntament de Barcelona.


Panteó de la família Mir, de llenguatge historicista (projectat el 1883 per l'arquitecte Ubaldo Iranzo Eiras (Barcelona, 1854 - ibídem, 1923), autor de l’edifici de l’ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, i pel constructor T. Miralles.


Panteó de la família Ferrer, obra de l'arquitecte Francesc de Paula Nebot Torrens (Barcelona, 1883 - ídem, 1965.


Panteó Raventós Codorniu, de llenguatge neogòtic – no s’esmenta l’autor -.


Panteó Rovira – no s’esmenta l’autor -


Panteó Rigol – no s’esmenta l’autor -.


Mir&Reguer– no s’esmenta l’autor -, Rossell– no s’esmenta l’autor -.

És ridícul que avui, quan una bona part de la població, no sap res del dictador ni del seu regim, fem veure que ens creiem el que diuen - o no diuen - els ‘registres oficials’, això implica acceptar el fet inversemblant de que la quasi totalitat d’edificis de Catalunya, els aixecaven enginyers, arquitectes, i/o mestres d’obres ‘desconeguts ‘, que curiosament aconseguien fer-ho sense que ningú se’n adones.

Aquesta desinformació és un èxit més del període franquista, cal reconèixer-ho com estímul per a posar-hi remei.

http://imatgesdesilenci.blogspot.com.es/2011/12/el-cementiri-de-sant-sadurni-danoia.html

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7944

Ens agradarà tenir noticia dels autors de la resta de panteons a l’email coneixercatalunya@gmail.com , i el del cementiri de Sant Sadurní d’Anoia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada