dissabte, 11 de març del 2017

ERMITA DE SANT JERONI. SANT PERE DE RIUDEBITLLES. EL PENEDÈS SOBIRÀ.

Llegia al Mapa de Patrimoni que l’ermita de Sant Jeroni, es va edificar dalt del turó de Lloranàs, per recordar un vot del poble al darrer dissabte d'octubre, després de la pesta del segle XVII.

L'any 1575 es va establir un censal a favor de la dita ermita, però es l'any 1762 (data que figura al portal) quan aquesta construcció religiosa pren la seva forma actual, justament en el moment en que la població de Sant Pere , i tota Catalunya , viu un moment de benestar econòmic, relacionat amb el comerç amb les Colònies Americanes, que permet iniciar les obres de reforma d'aquesta capella. El prior de Sant Pere, Plàcid Nadal, indica que la va beneir l'any 1770, però que no hi havia ni ara ni calze, els quals objectes litúrgics els va fer portar dit prior a Sant Jeroni, des de l'ermita de Sant Domingo, propietat dels marquesos de Llió, avui desapareguda i que es trobava prop de la llera del riu de Bitlles, en el lloc conegut com partida de Sant Domènec, les rierades han rebaixat de forma espectacular el llit del riu, emportant-se al seu pas la construcció, la qual històricament sempre s'ha trobat en estat precari. Avui, la vegetació ha engolit de forma inexorable les poques restes d'aquella ermita semi-rupestre, de la que ens agradarà rebre’n imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com i a arxiugavin@maristes.com

L’origen del títol - dels meus homònims- és remunta a l’any 1.113 en que el Rei de França, nomena Oton de Mora , comte del lloc de Llió a la Cerdanya Francesa. ‘Pels seus grans serveis, en la conquesta de Mallorca ocupada pels moros’.

La descripció tècnica ens diu de l’ermita de Sant Jeroni que presenta una nau i absis poligonal amb una capella lateral adossada a la banda lateral esquerra i coberta a dues vessants. L'absis presenta una coberta amb volta apuntada amb sis nervadures. La coberta de la nau és fa per tres trams de volta escarsera de creuer amb nervadures en diagonal fins la clau de volta. La façana, d'estructura molt senzilla, presenta el portal frontal de llinda recta, amb un escut amb els atributs de Sant Pere (mitra i claus) i la data de 1762 sobre la porta, a més d'un petit òcul i coronament per una creu de pedra.


El cementiri es traslladaria prop de l’ermita, que trobàvem tancada com el mateix fossar.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada