diumenge, 26 de febrer del 2017

MAS JUNY. PALAMÓS. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar fotografies del mas Juny, molt a prop de la platja de Castell al terme municipal de Palamós, a la comarca de l’Empordanet - sembla que hem ferit algunes ‘sensibilitats’ designant la comarca com l’Empordà jussà – insistim que sempre que és possible ens agrada emprar mots de la llengua catalana, ara que encara no està NOVAMENT prohibit.

Patrimoni Gencat fa aquesta descripció de la finca; mas, amb torre adossada, que es troba situat en un promontori sobre la cala de s'Alguer. La casa té una porxada d'arcs rebaixats i està coberta per una teulada de dues vessants a dos nivells. La torre és de forma cilíndrica atalussada. Consta de tres plantes i terrat (no conserva els merlets). Les úniques obertures visibles des de l'exterior són les espitlleres horitzontals. A la primera planta s'hi accedeix per una porta oberta a la cara N. La segona comunica amb la casa i ha estat transformada en cambra de bany. I la tercera està ocupada pels dipòsits d'aigua. A la banda de ponent es veu un rellotge de sol en molt mal estat.


La història recent del mas està marcada per la personalitat del pintor català Josep Maria Sert i Badia (Barcelona, 21 de desembre de 1874 - 27 de novembre de 1945). L'any 1931 l´artista arribà a Palamós i comprà les terres properes a la platja de Castell on hi havia el mas Cama. Sert canvià el nom pel de mas Juny i restaurà la casa. Pel lloc van passar els artistes i personalitats més importants de principis de segle, Coco Chanel, Marlene Dietrich, Salvador de Madariaga, Francesc Cambò,..


A mitjans dels anys trenta, amb motiu de la mort del germà de la seva muller Roussy Mdivani (1906 – 1938 ) , el príncep Alexis Midivani, va vendre les seves possessions a la família Puig Palau.
http://scalatunel.blogspot.com.es/2013/07/mdivani-historia-dun-accident.html

A partir de 1942 Alberto Puig Palau ( Barcelona 1908-1986), juntament amb els seus germans Jorge i Isabel van comprar la finca. L’Alberto Puig va dir als seus germans ja des del principi, que tenia el desig de fer-se una nova casa independent, dins els terrenys de la finca de Mas Juny. Així, va encarregar a l’arquitecte Raimon Duran Reynals (Barcelona, 1895 - 1966) , l’any 1945, el projecte del que seria el Mas Castell, situat sobre la zona arbrada de la part nord de la platja de Castell.

L’any 1968, l’Alberto es va vendre el Mas Castell, sent-ne compradors la família del prestigiós cirurgià de Barcelona Josep Soler-Roig Elizaicín ( Barcelona el 14 de novembre de 1902 - 5 de setembre de 1999 ).
https://www.geocaching.com/geocache/GC5H9N0_llegenda-de-mas-juny-6-de-9

El Mas Juny seguiria en mans d’Isabel Puig Palau, que lliurava l’ànima al senyor el 10 de abril de 1993, a la edat de 87 anys.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2009/08/29/pagina-30/34719886/pdf.html?search=Isabel%20Puig%20Palau


El Joan Dalmau Juscafresa em feia un comentari, actualment està abandonat,una llàstima perdre poc a poc aquest tresor.

La Maria Plana Pla,   em deia ; hola Antonio, Acabo de venir del Mas Juny, el camí està tallat el trànsit, per casualitat he trobat el guarda de la finca, m'ha informat que el mas efectivament està deshabitat i amb molt  mal estat les parets estant caient i els propietaris el tenen a la venta,  es una propietat immensa, a veurà venir que hi faran.

Volíem  confirmar que la imatge de la Col·lecció Pagès Fuertes. INSPAI. Diputació de Girona. 




https://www.inspai.cat/Inspai/en/imatge/51859/Vista+del+mas+Gorgoll+de+Palamos

Era en realitat del mas Juny abans de la reforma duta a terme pel  Josep Maria Sert i Badia (Barcelona, 21 de desembre de 1874 - 27 de novembre de 1945)

A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada