divendres, 27 de gener del 2017

IN MEMORIAM DELS EDIFICIS ESCOLARS DE LLAGOSTERA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. EL GIRONÈS.

El Joan Ignasi Puigmartí, em deixava un comentari al facebook, responen a la meva crida per documentar els edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista ; a Llagostera hi havien els Maristes al carrer Consellers, 22

No en trobava cap imatge a la xarxa, i sou pregats de fer-nos-en arribar almenys una fotografia a l’email coneixercatalunya@gmail.com i tantes dades de la història d’aquest centre com sigui possible.

La recerca em portava fins a l’edició en PDF de ‘El Butlleti de Llagostera’, del que reprodueixo :


Carmelites, any 1935 (aprox.) Foto cedida per Josep Amargant elbutlleti@grn.es

L’església catòlica catalana va tenir un paper MOLT IMPORTANT en l’educació dels infants i joves, tant és així, que en la parla col•loquial – els que encara continuen amb la pràctica religiosa – anomenen ‘escolà’ a la persona que ajuda al sacerdot a l’altar en els oficis religiosos. La primera entrada del diccionari per ‘escolà’ ens diu; deixeble; aprenent; la llengua castellana designa als que ajuden a missa com MONAGUILLOS ‘ pequeños monges’, i en altres significats , als que ‘no tenen criteri propi’ i actuen de forma mimètica.

A Catalunya en molts nuclis rurals s’aprenien les primeres lletres a la rectoria, als ensems lògicament que la catequesis.

Els instituts religiosos – uns més que altres – excel•lien en la formació acadèmica, i avui encara, moltes famílies esmercen recursos en educar els seus fills a les escoles confessionals.

Val a dir també, que l’escola pública, més enllà de les afirmacions politiques, NO ÉS GRATUÏTA, el material, les sortides, les activitats extraescolars ,... , NOMÉS son a l’abast de les famílies que poden pagar-ho.

Insistim en la col•laboració de TOTHOM a l’email coneixercatalunya@gmail.com per completar el mapa dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, que intuïm devien ser més de 3.000. La ‘democraciola’ ha fet un avanç cap a la reraguarda concentrant escoles , desvinculant així als infants i joves del lloc on van néixer, de la seva història, i àdhuc, de qualsevol projecte que passi per continuar i/o potenciar la seva activitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada