dimecres, 18 de gener del 2017

IN MEMORIAM DE L’EDIFICI DE LA CATEQUÍSTICA DE TIANA.

En la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, anem a les palpentes, en aquesta ocasió l’eminent historiador i amic, Josep Toffoli Carbonell, publica unes imatges i el següent text ; continua'n amb la Catequística....

De seguida van començar les obres per l’obertura del nou carrer. A desembre del 1913 se li donava el nom de Gran Via Garí , i en febrer del 1914 les obres ja estaven molt avançades.

Mossèn Canas va editar aquest tríptic amb la intenció de donar a conèixer el projecte als tianencs i començar a recollir donacions per poder tirar endavant la construcció de la catequística.


A destacar d'aquest document que menciona que la Marquesa de Monistrol va donar també 7.299 pams. Jo particularment en cap altre document havia vist aquesta informació.


El document de cessió firmat per Doña Dolores Mir i Pons i Mossèn Canas textualment deia: El inmueble establecido deberá destinarse a la construcción de un edificio con sus dependencias para dedicarlo a establecimiento de educación, instrucción y catequistica de los niños del pueblo de Tiana, bajo dirección, inspección y patronato del mismo adquirente y de sus sucesores en el indicado curato con carácter titular o propio o delegado como Ecónomos o Regentes, según canónicamente proceda.

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com.es/ em comenta, Es va construir, tinc 1915-16, La catequística em sembla que era de Ramón Maria Riudor i Capella ( 1867 + 1938 ), autor d’edificis com Ca l’Artusa, la Colònia Arbó, Cal Jaumet, la Sala Albéniz, Can Boccato, l’Estació del Tramvia i Can Aixelà, Can Bretos, Can Nonell, La Casa de la Punxa, Can Vergés o la Font d’en Nolis, entre d’altres.

Trovaba a la página http://lalocal.tianat.cat/la-tiana-mistica/

La Catequística és un edifici del bisbat on antigament s’hi feia catequesi. Es tracta d’una construcció que ha patit notables transformacions malmetent la seva estructura original. Parlem d’una nau coberta per una teulada a dos vessants, i a la qual, lateralment, se l’hi ha afegit un annex posterior. La composició de la façana ha estat totalment modificada: els finestrals originals s’han encegat, i just al bell mig s’ha construït una cabina feta de totxanes, destinada a projeccions de cinema, i a la qual s’accedeix per una escala exterior, que distorsiona totalment el conjunt. Crida l’atenció l’ús del maó i la maçoneria a la part inferior, així com els coronaments escalonats de la part superior. Originalment presentava totes les obertures amb arcs escarsers.


La Catequística va ser durant molts anys el centre neuràlgic del poble. S’hi feia teatre, més tard cinema, i és on va néixer el bàsquet tianenc. Aquí s’hi feia “L’Estel de Natzaret”, els pastorets cantats que també es representen a Mataró. Actualment a la Catequística s’hi beneeixen les palmes i els palmons i s’hi fan calçotades i algunes festes puntuals que organitzen les entitats. A la Catequística també s’hi vota. És un dels col•legis electorals del poble.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixerctalunya@gmail.com

El Jose Maria Toffoli Carbonell, em feia un comentari ;


L’any 1915-1916 es van fer únicament els ciments.


A l’any 1925 es va construir l’edifici que seria teatre i cine. El projecte inicial molt més ambiciós no es va executar per falta de diners.


El edifici lateral afegit crec que es del 1950 però puc estar equivocat.


Actualment es continua fent catequesi


També es recullen  aliments per als necessitats


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada