dissabte, 17 de desembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT ANDREU DEL TORN. SANT FERRIOL. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

El sol declinava quan el dimecres 14.12.2016 entravem al Torn el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, eren poc més de les 17:00 hores. L’astre rei, fa la seva sense escoltar al GOBIERNO, al TRIBUNAL CONSTITUCIONAL, i/o a les indicacions de la Führer und Reichskanzler de la UE, Angela Dorothea Merkel, nascuda Angela Dorothea Kasner a Hamburg, aleshores Alemanya Occidental, el 17 de juliol de 1954)

Retratava l’església de Sant Andreu del Torn , bastida en el decurs del segle XVIII damunt d'estructures romàniques i preromàniques. Patrimoni Gencat explica que es va donar una nova orientació al temple: frontispici a migdia i absis semicircular al nord, tot aprofitant l'antic absis de llevant com a sagristia. El temple és de tres naus, separades per arcs de mig punt, sostinguts per pilars. Els murs han estat decorats amb pintures fetes en temps recents i el seu estat general és bo. La porta d'ingrés és a migjorn, feta de grans carreus, ben tallats, i llinda amb la data: "1737"



La ferramenta romànica i les reixes del cementiri de l'església, es conserven des d'abans de l'ampliació del temple. Destaca el forrellat d'uns 55 centímetres, acabat amb un cap de drac i ornamentat amb diversos motius geomètrics.


A remarcar també la coronació de la reixa del cementiri, on hi consta la data 1885, i les inicials J - S.

La pica romànica conservada a l'interior del temple, està actualment en desús. Es troba situada als peus de la nau lateral esquerra, dins d'una petita capella, amb finestra exterior i tancada per una reixa. Està ornamentada amb petites arcuacions cegues, en dues de les quals hi ha, respectivament, una creu i un motiu floral estilitzat. La seva forma és de copa, i en els peus es repeteixen les arcuacions cegues sense cap més altre element decoratiu.

No trobava cap manifestació de vida, i com dissortadament passa amb massa freqüència a la Catalunya ‘ real’ , no podia retratar l’edifici que acollia l’escola pública abans de la dictadura franquista.

Penso que possiblement a la rectoria de l’església parroquial de Sant Andreu , s’hi havia impartit docència, és bo recordar que el mot ‘escolà’ , designa en la nostra llengua ‘ el que va a l’escola’, i en un segon significat , 'el que ajuda a l’altar al sacerdot’, figura aquesta a la que la llengua castellana – ja sabeu que el ESPAÑOL no existeix – anomena MONAGUILLO.

Ítem més, contra la tesis que situa l’inici de la civilització amb la dictadura franquista, no cal malgastar gaires arguments, o si?.

Sou pregats d’afegir-vos a la nostra recerca fent-nos arribar imatges i dades dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com , si ho feu Catalunya us ho agrairà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada