dimarts, 25 d’octubre del 2016

QUE EN SABEU DEL FOSSAR I DE LA CAPELLA DEL SANT CRIST ‘ABSENT’ DE LA RÀPITA?. VALLFOGONA DE BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia i reprodueixo de la wikipedia; la Ràpita és un poble situat al sud de la comarca de la Noguera. Compta amb una escola de primària, una església, consagrada a la Sagrada Família, i una ermita dedicada a la patrona del poble, Santa Margarida, situada al mateix turó on és situat el castell d'origen àrab. Afegiré que disposa d’un fossar situat al costat de la carretera, en el que hi ha una Capella del Sant Crist ‘absent’. Aquesta advocació va guanyant espais perquè malgrat ser ‘formalment’ la religió catòlica la majoritària, ningú reclama la dignificació de les capelles dels fossars catalans.




Es segueix aquí la tradició segarrenca de la porxada que obeeix més al respecte pels finats, que a la prevenció de tempestes per als vius.

Ultra les meves imatges us deixo un enllaç molt interessant :
http://www.patrimonifunerari.cat/mapa-funerari-de-catalunya/mapa-funerari-de-la-noguera/la-rapita/

Em sorprenia – estem al segle XXI – no trobar cap dada d’aquest patrimoni històric i artístic, això ha provocat alguna confusió, com la de identificar com la capella, el que en realitat és l’església parroquial.

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA SAGRADA FAMÍLIA.
http://campaners.com/php/campanar.php?numer=7582
http://campaners.com/php/fotos_campanar.php?numer=7582

CAPELLA DE SANTA MARGARIDA DE LA RÀPITA.
http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/709_SMargaridaRapita/SMargaridaRapita.htm
http://calaix.gencat.cat/handle/10687/57115

havia enviat a l’email de l’Ajuntament de Vallfogona de Balaguer, ajuntament@vallfogona.net una petició per tal de rebre informació relativa a l’església de la Sagrada Família.

També de l’escola Pública, que intueixo s’aixecava amb anterioritat a la dictadura franquista, l’oblit de les escoles – que estem intentant corregir - és la conseqüència d’uns règims politics que veuen amb profunda desconfiança que les classes humils rebin educació, i que no s’amaguen de manifestar-ho. Recordeu les ‘retallades’.

Del fossar – amb la seva capella del Sant Crist ‘ absent’ - , situat al costat de la carretera, en voldria saber el mateix : Aquests edificis quan es van fer?. Qui en va ser l’autor?. Els fossars acostumen a ser obra dels arquitectes municipals.

El consistori – si hem de creure les dades Oficials – està integrat per Partits d’obediència catalana, i per persones nascudes en aquesta nació.

Agrairem la tramesa d’aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , ja des de l’administració pública, ja des de qualsevol entitat i/o persona, la tasca de divulgar el patrimoni històric i/o artística de Catalunya ens pertoca a TOTS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada