divendres, 6 de maig del 2016

IN MEMORIAM. ESCOLES DE LA COLÒNIA DE LA COROMINA. TORELLÓ. OSONA

Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.

Llegia a :
http://www.ajtorello.cat/perfil/recursos/recursos/bpu_09_84_col_nia_ind._la_coromina.pdf

Que la primera escola i la casa del capellà custodi de la colònia la Coromina de Torelló , foren construïdes entre 1903 i 1906.


L’església del Sagrat Cor, l’any 1906

L’autor fou l’arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Osona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966)
M’indicaven que un edifici exempt, envoltat per un tancat de filferro, havia estat l’escola, em pregunto si aquesta havia estat la segona escola, i la primera compartia espai amb la casa del capellà custodi.


Sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Volem – en tenim més que el dret, l’obligació i/o el deure – recuperar imatges i històries del nostre passat col•lectiu, que ens han estat furtant fins al dia d’avui, quan quasi ningú recorda ja la morta del sàtrapa.

Està clar que ‘qui perd la memòria, per la identitat ‘ , tant clar com que en la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, advertim que més que un desinterès – que existeix – sobre el tema, que hi ha un ‘especial interès ‘ en que es perdi la memòria sobre aquest aspecte de la vida quotidiana dels nostres avantpassats.

Afegiu-vos a la nostra recerca, Catalunya us en deurà una.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada