dijous, 19 de maig del 2016

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE. ALCANÓ. EL SEGRIÀ. LLEIDA

M’aturava per retratar l’església de Sant Pere a Alcanó a la comarca del Segrià, llegia que la primera pedra fou col•locada el 23 d'agost de 1752 essent rector Don Joan Ribes i Miret (que visqué al poble durant 40 anys) i bisbe de Lleida Don Gregori Galindo Zabaldica (1684 – 1756) .


El 23 d'agost de 1752 Miquel Batista va contractar, el mestre de cases d'Alfès, Francesc Barbera per a construir 350 canes del mur del temple per un total de 245 lliures.

El 3 de febrer de 1758 el bisbe de Lleida va consagrar l'església i el cementiri vell.

En un document del notari Miquel Roig de l'any 1761 s'esmenta l'arrendament per 4 anys de les herbes del comú (que eren de l'il•lustre capítol de Lleida, senyor jurisdiccional del lloc) per a l'acabament de l'església, el campanar, adorns i embelliment.

L'any 1770 tenia els següents objectes litúrgics d'argent: 2 calzes, una custòdia, 2 portapeus i un encenser.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República , l'església fou saquejada i perdé dos magnífics retaules barrocs, tot i que es va poder salvar l'arxiu

L'any 1989 es van dur a terme treballs de conservació de l'església entre els quals hi ha el repàs de cobertes, rejuntats, repicats, enguixats, manteniment de finestres,etc...

Patrimoni Gencat ens diu en la seva descripció; l’edifici segueix les característiques de les esglésies del segle XVIII; hi té baix relleus a les petxines de la cúpula i als arcs laterals de la nau central, amb motius florals, geomètrics i figures de Papes i àngels.


El portal d'entrada és prou original, amb dues columnes sobre basament i capitells que sostenen un entaulament motllurat i retranquejat. A més a més, es pot veure una columna al bell mig de l'entaulament on es recolza una representació escultòrica del Sant Jordi i el drac, entre volutes i sota un guardapols. A sobre d'aquest conjunt decoratiu s'obre una finestra rectangular.

L'església té tres naus, les laterals més baixes i estretes, amb la part corresponent al creuer ben diferenciada. La volta és d'obra, amb arc i contraforts a l'exterior, i l'absis és de planta octogonal. Actualment s'ha tret el guix a la zona baixa de les parets, restant la pedra vista.

Al seu costat dret s'alça una torre campanar de secció octogonal, amb obertures d'arc de mig punt per les campanes, i es presenta coronada per una balustrada de pedra.

La façana principal apareix rematada per una motllura i tres pinacles rectangulars.

Llegia a : http://quinalafem.blogspot.com.es/search/label/Alcan%C3%B3

Tocant a la població hi ha un vell edifici a quatre vents, de pedra escairada, amb finestres gòtiques, i una creu de terme a la plaça. Al inici de segle XX s'hi feia escola per a nens i per a nenes.

Sou pregats de fer-nos arribar una imatge d’aquest edifici que aixoplugava les escoles abans de la dictadura franquista a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada