dilluns, 23 de maig del 2016

CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DEL SÒL DEL PONT. RODA DE TER. OSONA

Originàriament era una capella dita de Santa Maria del Pont (1177), que el 1332 es transformà en església parroquial de Sant Pere de Roda, després de la destrucció de l’antiga església de l’Esquerda (1314); aleshores es féu una nova capella a Santa Maria al sòl del pont, que es reedificà entre el 1719 i el 1783.

A l'interior es conserva una imatge gòtica de la Mare de Déu sedent, la Mare de Déu del Sòl del Pont, avui patrona de la vila de Roda, amb l'Infant dret sobre el seu genoll esquerre. Aquesta imatge va ser mutilada el 1936 i restaurada el 1940. El dia 7 de maig de 1956, hi van contraure matrimoni Dolors Feixas i Riera i Miquel Martí i Pol, nòvios d'ençà que anaven a l'escola.

En els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, dita eufemísticament ‘ Guerra Civil’, i fins ‘Cruzada’ per l’església catòlica reformada de ESPAÑA que entronitzava al sàtrapa com un semidéu, fou i destruïda la imatge mariana d’alabastre del segle XIV, que seria restaurada l’any 1941.

Patrimoni Gencat ens la descriu així; Capella de nau única de 17,5 metres de llargada per 7,5 metres d'amplada.


L'interior està cobert amb volta i el primer tram és ocupat pel cor, al presbiteri hi ha un retaule de guix que representa la infància del nen Jesús, també hi ha un cambril. Les parets de l'església estan pintades i decorades amb mosaics.


A la façana hi ha un portal d'entrada de forma rectangular, una fornícula sense imatge, un òcul, dues finestres i un campanar d'espadanya.


La façana està decorada amb esgrafiats, recentment restaurats. Em cridava l’atenció la data 1935. Cap dada de l’autor, cal recordar que som encara al REINO DE ESPAÑA, i que la consigna de menystenir el patrimoni històric de Catalunya, va tenir – i té encara – molts ‘seguidors’.

A l'altar hi ha una Verge gòtica, feta al voltant de 1350.


Recordava a la Francisca Soler Torrentgenerós, que l’any 2010 ens havia fet de Guia sota una intensíssima boira al mes de novembre.

Em perdia un verset que explica aquest fet curiós que es dona a Roda, a cada cap del pont, hi ha una església, sou pregats de fer-nos-el arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada