dilluns, 25 d’abril del 2016

ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU. EL MASROIG. EL PRIORAT. TARRAGONA

Retratava la façana de l’església parroquial del Masroig, advocada a Sant Bartomeu, la descripció de patrimoni Gencat ens diu que és un edifici de planta rectangular, bastit de maó i maçoneria arrebossada en alguns punts, amb reforç de carreus als angles, amb creuer no sobresortit, i cobert per teulada a dues vessants i cúpula central. Interiorment presenta tres naus, en creu grega, separades per pilastres, creuer i absis semicircular a banda i banda del qual hi ha, en prolongació de les naus laterals, la capella del Santíssim i la Sagristia. D'un fris continu arrenca la volta, de mig punt amb llunetes i arcs faixons. L'interior és enguixat i pintat i l'absis presenta sis falses columnes d'estil jònic. El cor cobreix l'entrada.


La façana amb un ampli fris central, té una portalada senzilla de llinda recta rematada per una fornícula buida i mig ull de bou. El conjunt és acabat per un frontó triangular. El campanar, als peus, és molt petit, de maó i en forma d'espadanya, amb un breu remat que inclou el rellotge. Pica beneitera adossada al mur de l'entrada, al costat dret. Treballada en marbre té forma semiesfèrica, amb un diàmetre de 41cm i una base de 25 centimetres. Està muntada sobre un peu prismàtic de secció octogonal. Sota una sanefa de branques i fulles que ocupa la part superior, hi apareixen sis escuts tres dels quals són inidentificables per ser massa propers a la paret. Els tres restants representen les lletres JHS, una pinya, i una mà amb una branca.

El Masroig tenia un cens de 1.028 persones l’any 1857, l’església de Sant Bartomeu s’aixecava amb els ‘diners d’Amèrica’ , encara que no saia trobar cap dada del seu autor, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada