dimecres, 10 de febrer del 2016

SURT LE PONT DE BESALÚ. LA GARROTXA. GIRONA

Retratava el Josep Olivé Escarré al pont de Besalú, sobre el riu Fluvià, infraestructura que identifica la població per arreu, i que és el resultat de diverses reconstruccions, reformes, afegits i restauracions, fetes al llarg dels segles.




La primera notícia que se'n té és del 1075, en què s'esmenta un pont a Besalú.

L'any 1284 es torna a fer referència al pont, en vendre un hort.

Pot ser que el traçat inicial fos un altre (aigües amunt hi ha restes d'un pilar amb carreus a la base similars als del pont).

L'any 1315 Jaume II atorgà als jurats de la vila el privilegi per començar a construir un pont nou i cobrar els impostos per creuar-lo. El 1316 és contracta Pere Baró, mestre de ponts de Perpinyà . En època medieval s'hi feia el peatge comtal (una moneda per persona) que serví per pagar la construcció. Durant la mateixa centúria es fortificà amb el portal i la torre d'entrada a la vila.

Diversos aiguats (1315, 1321, 1433, 1421, 1669, 1771 i 1790) afectaren el pont de manera que calgué reparar-lo sovint.
L'any 1880 s'enderrocà la torre del centre i el portal d'accés des del poble per facilitar el pas de maquinària necessària per a la indústria local.

En el moment de la retirada de les forces republicanes , davant la maquinaria militar dels sediciosos feixistes, encapçalats pel general Franco, que comptava amb la col•laboració activa dels règims dictatorials d’Alemanya i Itàlia, i la passivitat còmplice dels mal dits governs democràtics de la resta d’Europa i del món, es dinamitaren algunes arcades que foren restaurades l'any 1965.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada