divendres, 5 de febrer del 2016

ESGLÉSIA DE SANT FELIU DE ROCABRUNA. BEGET. CAMPRODON. LA GARROTXA SOBIRANA. GIRONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarrè a la que fou església parroquial del petit poble de Rocabruna, dins l'antic terme municipal de Beget – annexionat a Camprodón durant el segon feixisme, dictadura del General Franco - situat al vessant sud de la muntanya de Montfalgars, a la capçalera de la riera de Beget.




La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; temple romànic del segle XII, restaurat l'any 1929. Disposa d'una sola nau amb volta apuntada a l'interior i absis semicircular construït amb carreus ben escairats. A l'interior, els murs de la nau han estat alterats per l'obertura de capelles buidades al gruix del mur. A l'exterior, l'absis està adornat amb una cornisa sostinguda per mènsules damunt la qual hi ha una decoració de dents de serra. La finestra de l'absis, formada per tres arcs en degradació, és de doble biaix. Pel costat de migdia hi ha la porta i dues finestres, parcialment cegues, de doble esqueixada. La porta d'accés presenta un conjunt d'arcs en degradació, llinda i timpà llis. S'hi accedeix per quatre graons. El campanar originari d'espadanya va ser convertit més tard en torre amb teulat a quatre vessants. Adossada a la part de tramuntana hi ha l'escala que mena a les campanes.

Cal destacar-hi la ferramenta original romànica, en la qual sobresurt un forrellat en forma de cap de dragó i decorat amb diferents motius geomètrics.

El temple de Rocabruna s'esmenta per primera vegada l'any 1097 en una donació feta per Arnau de Petrio a l'abat i al monestir de Sant Pere de Camprodon, de tots els drets i honors que tenia a Sant Cristòfor de Beget i a Sant Feliu de Rocabruna. Pel 1184 n'era rector Guerau de Fornells i se cita l'any 1279 amb el nom "d'ecclesia parrochialis sancti Felicis de Rochabruna".

Va ser restaurada entre els anys 1469 i 1477 per Pere Des Bach, senyor de Rocabruna :
http://dugi-doc.udg.edu/bitstream/handle/10256/6216/53720.pdf?sequence=1

i de nou l'any 1929. Ens agradarà tenir noticia de qui va ser l’autor d’aquesta restauració

http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/07/sant-feliu-de-rocabruna.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada