divendres, 6 de novembre del 2015

LA CASA JOSEP COMA PASARELL. MOIÀ.

Retratava la casa senyorial de planta rectangular articulada en tres nivells amb façana principal al carrer Sant Josep, que acull la Biblioteca Municipal, l'Escola de Música i el Centre de Recursos pedagògics del Moianès.


L'any 1998 l'Ajuntament la integra a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona i es trasllada el Museu Arqueològic a Can Casanova.

L'any 2006 es van realitzar les últimes modificacions dintre de l'edifici desapareixent el seu interior noble totalment mantenint únicament el vestíbul d'entrada i les escales.

La façana posterior – la que dona al Parc- té: cinc balcons, quatre finestres petites a dalt de tot i quatre finestrals grans més una porta que dóna accés al jardí. En aquesta façana es poden observar quatre medallons distribuïts de dalt a baix en els que es pot llegir: en els dos primers de dalt: 1877 i 1935 i en els de baix (a nivell dels balcons) les inicials JC, de Josep Coma i Passarell (1831-1915), i l'escut de Moià amb el seu croat.

Davant de la façana , a uns deu metres es troba un estany molt agradable en el que els cignes i les tortugues són conegudes popularment fa molt anys. Teulada àrab a dues vessants.


L'edifici va ser la casa pairal de la família Coma que eren paraires i comerciants i es van establir a Moià a mitjans del segle XVIII. La construcció actual es va aixecar en la segona meitat del segle XIX en uns solars i edificacions anteriors de la mà de l'últim membre de la nissaga, Josep Coma i Passarell(1831-1915) . El Sr. Coma va engrandir la casa pairal al adquirir una sèrie de terrenys i construccions veïnes dotant a la casa d'un magnífic jardí que, a banda de plantar arbres i flors, tenia previst destinar-lo a una zona de plantació de vinyes. En morir sense descendència, la va cedir a Mn. Costa (rector de Moià) qui havia de destinar la casa a un ordre religiós que la dedicaria a l'educació. És per això que va passar a mans de l'Escola Pia.

Ens agradarà tenir noticia del mestre d’obres i/o arquitecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada