dilluns, 2 de novembre del 2015

ESGLÉSIA DE SANT JORDI DESVALLS. GIRONÈS.

Costa retratar l’església parroquial de Sant Jordi Desvalls, l’edifici està situat en un petit turó on hi havia assentat el castell, i malgrat és de grans dimensions, està literalment envoltat per altres edificacions, la descripció ens diu; cobert a doble vessant amb teula àrab. La façana, de línies senzilles, és centrada per una portal rectangular amb ornaments barrocs. A sobre una fornícula buida i una finestra rectangular, a dalt de tot hi ha una altra petita finestra rectangular. Tant la porta com les finestres es són dovellades. a una banda de la porta hi ha un petit sarcòfag. El campanar, aplatat, fou l'antiga torre de l'homenatge del castell, a la qual fou afegida la teulada piramidal amb quatre pilastres angulars i dos finestrals a cada costat. De la banda on emergeix la torre, els murs de l'edifici són atalussats. Planta molt neta que crea un gran espai. L'interior del temple consta d'una sola nau amb volta i arcades laterals de punt rodó. A cada arcada hi ha una capella.



L’any 1737 es va procedir a la seva ampliació, utilitzant part del terreny i estructura del castell enderrocat l'any 1735, al cens de 1787 consten 611 veïns, i s’assolirà el sostre demogràfic 837, l’any 1887.

L’església està tancada i el dia de la nostra visita el poble sembla desert, llegeixo que hi havia un retaule del 1722 construït per Marià Barnoya Costa, batejat a l’església de Santa Maria dels Turers de Banyoles el 12 de juliol de 1678, que en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República va ser destruït.

Entre les peces d'art litúrgic que es conserven destaca un reliquiari del segle XV i una custòdia en plata al peu de la qual hi ha la inscripció: "Antoni Casas Argenter de Figueres he fet per lo pobla de Sant Jordi Desvalls en lo any 1726".

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com ,  castellardiari@gmail.com 

 Que Sant Jordi   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada