dimarts, 3 de novembre del 2015

CHÂTEAU DE PALOL DE REVARDIT. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

L’existència d'aquest castell s’esmenta l’any 1076 , data que va lliurar la seva ànima al senyor el bisbe Bernat de Rochefort ( 1060-1076), dit a la pàgina web de l’ajuntament Bernat Bernat de Carcassona, fill de Cornellà del Terri i personatge d'una gran rellevància que es trobava de viatge per aquestes terres.

El castell era propietat dels senyors de Palol. Aquest llinatge es troba ja documentat a finals del segle XI en la persona de Dalmau Gausbert, succeint-se interrompudament fins que els Palol s'entronquen amb els Cruïlles-Sarriera, ben entrada ja a l'època moderna.

La descripció de patrimoni Gencat ens diu; li resta una massissa torre quadrada dels segles XV-XVI, utilitzada com a habitatge. De l'antic castell es conserva la torre principal, la porta adovellada d'accés principal situada al costat, i restes de muralles i dues torres. La torre principal és de planta rectangular, desenvolupada en diversos nivells i coberta de teula àrab de dos vessants. La part baixa dels seus murs exteriors presenten diverses espitlleres. Finestres emmarcades per carreus. Una d'elles presenta guardapols i àmpit emmotllurat de caràcter renaixentista. L'accés és fa per un forat a la muralla amb dovelles.

A la pàgina de l’ajuntament llegia ; actualment, d'aquest castell, en resten llenços de muralla i fragments de l'edifici principal. En destaca, però, la torre gòtica, quadrada, de considerable amplada i alçada que sobresurt davant mateix de l’església de Sant Miquel i que malgrat la seva austeritat és una construcció molt espectacular. Més separada hi ha una antiga torre circular que formava part d’aquest recinte.



La restauració es feia seguint els criteris de Walter Elias Disney (Chicago, 5 de desembre de 1901 - Los Angeles, 15 de desembre de 1966), i li atorga un marcat aire d’artificiositat.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada