dijous, 5 de novembre del 2015

CAPELLA DE SANT PERE DE LA COLÒNIA JORBA. CALDERS. EL MOIANÈS. CATALUNYA

Llegia que l’any 1903, a la colònia Jorba, s'hi va instal•lar una comunitat de monges del Sagrat Cor. Gestionaven una residència per a treballadors que venien de fora: cuina, llits, guarderia... També administraven la botiga, que abans estava comunicada amb la residència mitjançant un pas aeri.

Entrant a la colònia ens queda a l'esquerra, l'antiga residència per treballadors forans hi ha també la capella advocada a Sant Pere, en la que mossèn Josep Ruaix i Vinyet (Moià, Moianès, 1940) oficia cada setmana.



Tenia ocasió de retratar-ne l’interior per l’amabilitat d’un dels residents a la colònia, que m’explicava també que l'escola que va funcionar fins l'any 1975 aproximadament, inicialment la portaven les monges i el capellà, i més tard s’hi va afegir una mestra seglar.

La fàbrica de la Colònia Jorba es començà a construir l'any 1892, al terme de Viladecavalls, el promotor fou l'empresari Pere Jorba i Gassó (Calaf, Anoia, 1849 - Manresa, Bages, 1927), i no sabien donar-me cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquest conjunt.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada