diumenge, 25 d’octubre del 2015

LA TORRE DE SANTA EULÀLIA DE CRUÏLLES. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant la torre del Castell de Cruïlles, a l’Empordanet, Girona, Catalunya.


L’any 1917 el Josep Salvany Blanch, n’obtenia una imatge des de una ubicació semblant, i la ressenyava com Torre de Santa Eulàlia de Cruïlles.


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; torre mestra , rodona, al centre de la plaça a la part alta de la població (segles XI-XII). Del castell medieval de Cruïlles en resta avui la torre central o de l’homenatge i diferents elements del recinte emmurallat (que es descriuen en fitxa pròpia). La torre es troba actualment aïllada al punt més alt del poble, al bell mig de la plaça -espai que degueren ocupar abans altres edificacions del castell i, segurament el pati d’armes-. És de planta circular i presenta una forma o secció amb marcada tendència troncocònica ja que el seu diàmetre es redueix a mesura que guanya altura. Té una alçada d’uns 25 metres. A l’interior s’hi conserven dues voltes semiesfèriques i una arcada transversal de sosteniment d´un trespol de fusta. A l’alçada de les voltes s’obren dues portes d´arc de mig punt adovellat, ara inaccessibles ja que comunicaven amb sectors del castell desapareguts. Testimonis de les edificacions que s’adossaven a la torre es poden veure al seu costat meridional: l’arrencada d’una arcada imposta i d’una coberta de llosses de doble vessant. La torre és feta amb carreus escairats, grans i llargs, afilerats; a la meitat superior hi ha un espai on la construcció és de rebles.

Castell termenal documentat l’any l 991, CruÏlles és el solar del llinatge feudal d’aquest nom al qual pertànyer el seu castell. El primer personatge clarament documentat amb aquest apel•latiu és Humbert de Cruïlles ( any 1136); és, però, molt possible que el primer antecessor conegut sigui Gilabert, qui testà l’any 1035 (el patronímic Gilabert serà molt corrent entre les diferents branques posteriors eixides de la línia troncal del llinatge). Vers el 1249 Gilabert (IV) de Cruïlles es casà amb Guillema de Peratallada, hereva del seu germà Ponç. D’aquesta manera s’adjuntaren els dominis dels casals Cruïlles i Peratallada que arribaren a posseïr territoris des del mar al cim de les Gavarres. Els Cruïlles-Peratallada tingueren la seva residència habitual al castell de Peratallada. El llinatge donà al país personatges molt notables; guerrers, almiralls, homes d’església, diplomàtics. La seva església de Santa Eulàlia está documentada el 1035. Cruïllles esdevingué vila reial el 1442 i obtingué el privilegi de "carrer de Barcelona"; al segle XVII era cap d’una batllia reial.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

M’explicaven que les escoles a l’època anterior a la dictadura franquista havien estat a l’edifici de l’ajuntament, sou pregats de fer-nos-en arribar imatges a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada