dilluns, 14 de setembre del 2015

SANT PERE DE CALELLA DE PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

L'edifici de l'església de Sant Pere de Calella de Palafrugell va ser construït durant el segle XIX, en la mateixa època que el de Santa Rosa de Llafranc, amb la qual té una similitud estilística, ja que molts dels seus elements són d'inspiració medieval.

A l'Arxiu Històric de Palafrugell se 'n conserva el projecte de façana, datat el 20 de setembre del 1884 i aprovat per l'ajuntament en la sessió del 17 de gener del 1885. El dia 25 de febrer van començar les obres es un terreny cedit per Narcís Codina Torró, amb l'aportació econòmica de Dorotea de Chopitea y de Villota (Santiago de Xile, 4 de juny de 1816 - Barcelona, 3 d'abril de 1891 ) Dorotea de Chopitea Villata, casada amb Josep Maria Serra i Muñoz, també nascut a Santiago de Xile , fill però. del palafrugellenc Marian Serra, industrial metal•lúrgic , que més tard seria cònsol del govern xilè a Barcelona i un dels tres fundadors del Banc de Barcelona.

A la façana hi ha una placa amb la inscripció: "CONSTRUCTA 1898. AMPLIATA 1945".

No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, autors de la construcció i/o de l’ampliació, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com


La descripció de patrimoni Gencat ens diu ; l'església de Sant Pere de Calella de Palafrugell, situada a la plaça de l'església, és un edifici de tipologia senzilla, d'una nau amb capelles laterals, absis poligonal i coberta de teula a dues vessants. La volta és apuntada, i els arcs formers són també del mateix tipus. Té cor als peus. Tot l'interior es troba emblanquinat. A l'absis hi ha pintures d'època moderna. La porta d'accés és d'arc apuntat, amb timpà que conté una fornícula. A la part superior hi ha un òcul i a la dreta una torre de base quadrada i obertures d'arc de mig punt, amb coberta de pavelló. A la banda esquerra s'eleva un petit campanar de paret d'un sol arc de mig punt. Les capelles laterals, tres per banda, presenten cobertes de teula a dues vessants perpendiculars a nau. A la banda esquerra hi ha, a més, el baptisteri.

A l'absis hi ha pintures murals del pintor Raimón Roca Ricart ( Vic, 21 d’agost de 1917 + Castellar del Vallès , 25 de setembre de 2013 ) a la volta, Crist triomfant, amb àngels i sants; en els murs la pesca miraculosa i la donació de les claus a Pere, ambdues en el paisatge de la costa de Calella.




A l’església de Sant Esteve de Castellar del Vallès, hi ha una exposició permanent de l’obra d’aquest artista.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada