dijous, 10 de setembre del 2015

LA FARINERA, AVUI CENTRE D’INNOVACIÓ I PROMOCIÓ AGROALIMENTARIA DE CERVERA. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré davant de l’edifici conegut com ‘ la Farinera’ de Cervera, del que ens diu la descripció de patrimoni Gencat ; edifici format per tres cossos o volums en forma d'U i que s'adapta a la forma irregular de la parcel•la organitzant un pati de forma trapezoïdal. El cos nord o magatzem de blat està format per una planta subterrània i dotze sitges. A aquest volum s'hi afegeixen dos més: a ponent, un altre volum amb el gran cos de l'escala coronat amb la torre de l'aigua coberta per una cúpula com a símbol de la fàbrica; a llevant, un volum de dues plantes. Pel que fa a les façanes de l'edifici principal, destaca l'ús dels arcs parabòlics per definir a l'exterior la posició dels espais ocupats per les sitges i l'ús constant de la composició en tres nivells de les façanes, fent servir diferents materials i textures (pedra, maó, estucat), tal com ja havia utilitzat Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) en els cellers cooperatius.



La Farinera té una unitat estilística que, junt amb l'organització dels espais que respon a la divisió del treball (estiba, manipulació i magatzems) i amb la utilització de recursos estructurals, estètics i volumètrics, enllaça aquest important patrimoni industrial amb els antecedents arquitectònics i culturals de Cervera, i el converteixen en un punt de referència paisatgístic de tota la comarca.

Situada als afores d'aquesta població, al peu de la via del tren. Va ser construïda per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) entre 1920 i 1922 per encàrrec del Sindicat Agrícola de Cervera i comarca. Hi van col•laborar també els tècnics Robert Navarro i Blanco i Joaquim Bassegoda i Amigó (La Bisbal d'Empordà 1854 - Barcelona 1938).

Els projectes de la maquinària es van encarregar a l'empresa suïssa "Maillart y Cia. Ginebra. Ingenieros Constructores", i la maquinària es comprà a la firma "Buhler Hermanos. Madrid".

Es féu càrrec de l'obra la constructora de Barcelona "Emili i José Batllori i Galobardes". Aquest edifici és l'únic construït del conjunt projectat inicialment, que comprenia també la construcció d'un local social, magatzems auxiliars de cereals, una panificadora i la urbanització de dos carrers. Es tractava de la fàbrica de farines més important de l'època, amb una producció també molt important. Aviat esdevingué un símbol d'identitat de la ciutat de Cervera. La torre de la Farinera, coneguda amb el nom de torre del Treball, és un dels elements de la trilogia de torres de Cervera juntament amb la torre de la Fe o campanar de l'església i la torre de la Ciència o torres de la Universitat. La inauguració oficial es va fer pel desembre de 1922.

Pel gener del 1923 Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) va ser destituït com a director de les obres sense que aquestes fossin acabades. Per l'agost del mateix any, un incendi afectà greument l'edifici. En va fer la reconstrucció l'arquitecte Josep Plantada i Artigas (?- Barcelona, 1925), amb un gran respecte per l'obra anterior, especialment per l'estructura exterior.

Algú ens pot explicar a l’email coneixercatalunya@gmail.com perquè es va destituir a Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada