dimarts, 22 de setembre del 2015

ERMITA DE SANT ELM. SANT FELIU DE GUIXOLS. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Llegia que l’ermita de Sant Elm fou restaurada per l'anacoreta Jaume Corbera (1436-57), que també restaurà el Santuari de Sant Grau d’ Ardenya de Tossa de mar, i l'Ermita de Sant Sebastià de la Guarda de Palafrugell.

L'actual santuari és de l’any 1723, i s'hi venera a més del Sant titular, patró de mariners, pelegrins i navegants, a la Mare de Déu del Bon Viatge.



En els dies foscos que seguien a la sedició dels miliars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern LEGÍTIM de la II República, l’ermita va resultat molt malmesa, va ser restaurada l’any 1943, i novament l’any 1993. Ens agradarà tenir noticia dels tècnics que duien a efecte les restauracions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
La descripció de patrimoni Gencat ens diu; edifici de planta rectangular amb teulada a dues vessants. Destaca exteriorment la façana i uns contraforts, a la paret esquerra, de considerable volum. És una construcció feta en pedra combinat la pedra regular dels murs amb les escairades que reforcen els angles de les cantonades i les pedres polides que emmarquen les obertures, tant finestres com la porta. La façana de gran senzillesa té una porta central amb alguns esglaons, presidida per dues finestres i un escut de la ciutat amb data del 1724, a la part superior té una petita obertura circular. A més disposa d'una estança rectangular amb parets poligonals arrodonides, de sostre més baix, a la part dreta de la façana, que és una ampliació de la nau, així com un passadís lateral.

Retratava al Josep Olivé Escarré dalt d’aquest excepcional mirador.


Sant Erasme, també anomenat Sant Elm o Sant Erm, va tenir un martiri particularment cruel, els seus budells li van ser extrets entortolligant-los a un argue o cabrestant, per aquesta raó és protector contra el mal de budells, dels tripaires i budellers, i també de mariners i navegants.


Vegeu una imatge del seu martiri, feta l’any 1629 per Nicolas Poussin (Les Andelys, Normandia 15 de juny, 1594 - Roma, 1665) que es troba a la Pinacoteca Vaticana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada