dissabte, 11 de juliol del 2015

ESCOLA DE LES GERMANES DE LA SAGRADA FAMÍLIA D’URGELL. SANTA PERPETUA DE MOGODA. EL VALLÈS OCCIDENTAL

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

Visitava l’arxiu municipal de Santa Perpètua de Mogoda, per completar un post sobre l’escola pública anterior a la dictadura franquista.

En el llibre “El que sabem del Segle XX. història de Santa Perpètua de Mogoda. 1900-1979. volum 1”, trobava una imatge de l’escola que fundava l’any 1903 l’ Institut de Germanes de la Sagrada Família d'Urgell, que el 13 de juny de 1890 havien obert un Col•legi a Sabadell.


El Col•legi de Sabadell està encara actiu – ha celebrat els 125 anys de la seva fundació - mentre que l’escola de Santa Perpètua de Mogoda es va tancar l’any 1914.

Com feia en ocasió d’una visita a Llívia, demanaré més dades d’aquest edifici, a la Província Anna Maria Janer, de la Sagrada Família d’Urgell.

Anna Maria Janer Anglarill (Cervera, Segarra, 18 de desembre de 1800 - Talarn, Pallars Jussà, 11 de gener de 1885), fundava entre moltes més , Cervera, Tremp, Oliana, Bellver, Sant Andreu, Organyà, Castellciutat, les Avellanes, i l’escola de Llívia, que gestionaria la germana Bonaventura Tragant.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1926/08/29/pagina-11/33250882/pdf.html
http://latribunadelbergueda.blogspot.com.es/2015/07/escola-de-les-germanes-de-la-sagrada.html

No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, i ultra la petició que farem a l’ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, i a la congregació de les Germanes de la Sagrada Família d’Urgell, demanem als perpetuencs, i ‘urbi et orbe’ a tothom que en tingui noticia, que ens ho faci saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si qualsevol dels Ajuntament implicats us dona ‘peixet’ feu-nos-ho saber que ho publicarem en una llista, d’administracions ‘ desafectes’.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada