diumenge, 17 de maig del 2015

SANT ISCLE I SANTA VICTÒRIA. SURP. RIALP. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

El Rafael Francisco, publica unes imatges de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de Surp, al terme de Rialp, a la comarca del Pallars sobirà, la descripció ens diu que és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular orientat, decorat exteriorment amb arcuacions i bandes llombardes que el divideixen en tres sectors. En el sector central, una finestra d'arc de mig punt esqueixada il•lumina l'interior. A migdia l'hi ha estat adossat un cos. També al lateral nord s'hi ha edificat en època posterior una petita capella. Als peus de la nau s'obre la porta de factura molt senzilla, formada per un arc rebaixat, sota un petit atri. Al nord d'aquest, s'aixeca la magnífica torre-campanar de secció quadrangular i constituït per dos pisos, decorat a l'exterior per arcuacions i una finestra dins d'una franja en cada una de les quatre cares de la torre. Les finestres del primer pis són geminades mentre que les del pis superior són senzilles. Actualment, algunes es troben cegades. Corona el campanar un petit capitell de llicorella a quatre aigües. Els paraments són construïts amb pedra tallada en blocs paral•lelepípedes de reduïdes dimensions.





Les pintures murals romàniques van ser espoliades, com a la major part de les esglésies d’aquesta comarca, en els primers decennis del segle XX.


Des del REINO DE ESPAÑA no es va tenir cap cura per evitar-ho – ben al contrari - , el que s’ha pogut salvar és mèrit de l’obstinació , ‘ santa obstinació’ de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, Maresme, 17 d'octubre de 1867 – Barcelona, 23 de desembre de 1956), arquitecte modernista, historiador de l'art, i president de la Mancomunitat de Catalunya en el període (1917–1924).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada