divendres, 29 de maig del 2015

CASTELL DE MONTCORTÉS. ELS PLANS DE SIÓ. LA SEGARRA. LLEIDA. CATALUNYA

Ni queden força de castells per veure al Josep Olivé Escarré : http://castellscatalans.cat/castells.html

El retratava a la caiguda de la tarda al davant del magnífic edifici que Joan Sacirera feia construir a les acaballes del segle XV al mestre d’obres Joan Barrufet , que per aquells anys tancava les darreres voltes de l’església de Santa Maria de la ciutat de Cervera.


La descripció ens diu que el trobem situat aïlladament a la part més alta del nucli, davant de la que fou església parroquial de Santa Anna, a la part baixa d’aquest turó es troben les poques cases que conformaren el poble.

És un edifici de planta rectangular, en el que es poden distingir tres cossos ben diferenciats, el cos central utilitzat com a habitatge, les dues torres situades paral•lelament a l'esquerra de l'edifici, amb finalitats defensives, i un tercer cos situat a la dreta i de dimensions més petites destinat segurament a úsos agrícoles. Des de la façana principal es pot distingir la planta baixa amb la portalada d'accès d'arc de mig punt adovellat, i petites obertures en forma d'espitlleres, segurament utilitzada per finalitats agrícoles. Per damunt d'aquesta, s'alcen tres plantes superiors, la primera presenta finestres de mitjanes dimensions i amb poc treball decoratiu, és a la segona on segurament estava situada la planta noble, ja que presenta tres finestres de grans dimensions amb motllures i brancals decorats; finalment a la tercera planta o golfes, hi trobem una sèrie d'obertures en arc rebaixat de petites dimensions juntament amb les restes de tres matacans. Les dues torres situades a l'esquerra, queden separades entre elles pel mateix cos de l'edifici central, al qual s'hi pot observar una finestra de les mateixes característiques que les situades a la planta noble de la façana principal. Les torres presenten petites obertures en forma d'espitlleres i a la part superior tornem a trobar la sèrie d'obertures en arc rebaixat de petites dimensions juntament amb les restes de diferents matacans que resalten el séu ús defensiu. Tot el perímetre de l'edifici presenta un gruixut ràfec de maó d'influència morisca com a element de decoració. El cos situat a la dreta de l'edifici, presenta una obertura per accedir al seu interior formada per un arc rebaixat adovellat, amb volta de canó al seu interior.

Està en un deficient estat de conservació, condició que la nefasta situació econòmica del REINO DE ESPAÑA, no farà més que agreujar.

Hi ha qui pensa que a partir d’ara, el contingut dels famosos ‘sobres’ – el correu de la corrupció – s’adreçarà a corregir mancances de tot tipus, soc molt pessimista en aquest sentit, i espero que el temps els doni la raó, i no sigui NOMÉS un canvi de destinataris.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada