dimecres, 11 de març del 2015

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE PEDRA. AGER. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

El Joan Quisapquè, publica unes imatges del Santuari de la Mare de Déu de Pedra, al terme d’Ager a la Comarca de la Noguera.


No hi ha gaire informació sobre aquest edifici del que a llegia a l’enciclopèdia ‘ al coster meridional de la serra de Montsec, ben escabrós, i damunt la vila d’Àger, s’alçà el castell de Pedra, esmentat l’any 1041 (el 1348 el lloc ja era despoblat).


L’església del castell, bastida sota una balma, fou reconstruïda al segle XVIII i convertida en santuari de la Mare de Déu de Pedra, on es venerà fins a l’any 1936 una imatge gòtica de la Mare de Déu, cal recordar aquesta data en la que com a conseqüència de la sedició dels militars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República, es produïren pèrdues humanes, encara inestimades exactament avui, més enllà de la xifra d’un milió de morts, i la destrucció d’una bona part del Patrimoni històric i cultural.

L’any 1944 l’església i la imatge foren reconstruïdes. Ens agradarà rebre una imatge de la Mare de Déu de Pedra, a l’email coneixercatalunya@gmail.com , així com els seus goigs.

Darrera del santuari hi ha restes del primitiu temple romànic, cobert amb volta de canó sobre arcs torals.


Trobava una bonica imatge al blog http://delcoteayuda.blogspot.com.es/2013/05/ager-font-de-pedra-ermita-de-la-mare-de.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada