dilluns, 9 de març del 2015

CELLER COOPERATIU. CORNUDELLA DEL MONTSANT. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

El Celler Cooperatiu de Cornudella de Montsant està situat a peu de carretera, a l'entrada del poble. Va ser construït entre 1919 i 1922 per l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973), per encàrrec del Sindicat Agrícola de Cornudella, que veia en aquest edifici un signe de prosperitat. Hi van actuar com a col•laboradors el tècnic enòleg Isidre Campllonch i Romeu, i l'especialista oleícola Emili Rovirosa.


El celler de vi havia de tenir una capacitat per a 18.000 Hl i també hi havia d'haver un molí d'oli. El 1920, la Junta del Sindicat Agrícola, per temor que la cabuda prevista fos excessiva, va demanar a Cèsar Martinell i Brunet que reduís la capacitat a 11.000 Hl, però conservant la traça arquitectònica i tot allò inicial.

El projecte inicial aprofitava la fondalada que hi havia entre la carretera i el camí posterior, a un nivell més alt, per estalviar l'excavació de terres per als dipòsits subterranis de cups que, així, van quedar en superfície.

Una vegada construïts els cups de la planta inferior i acabada l'estructura del celler, es van adonar que no calia haver reduït la capacitat original. Per solucionar-ho, Cèsar Martinell i Brunet va projectar uns cups de major capacitat per a la planta superior.

La fotografia és de jorapa

Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com dades del lloc i data de naixement i traspàs de l’Isidre Campllonch i Romeu, i de l’Emili Rovirosa, així com el cognom matern d’aquest darrer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada