dijous, 19 de febrer del 2015

ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ MÀRTIR. TORRENT. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Retratava la façana d’aquesta església d'una nau amb capelles laterals i capçalera poligonal de cinc cares. A la façana occidental hi ha la portada, rectangular, amb frontó i fornícula sense imatge; decoració de relleus geomètrics i esferes. Rosetó senzill. Campanar de torre, de planta quadrada, a migdia; amb arcades de mig punt. A l'interior, voltes de llunetes i arcs de mig punt a la nau, a capçalera i capelles laterals. Aparell de rebles i morter, amb carreus a les cantonades.





Al seu costat hi ah el fossar parroquial


A la cara exterior del mur de capçalera hi ha una làpida commemorativa de l'erecció del temple: DIA 13 AGOST DE /1724FONXH POSA/DA LA PRIMERA PEDRA/DE ESTA YGLESIA PER /LO RN DR EMANUEL/ OLLER I COLOM / NATURAL / DE EST LLOCH DE /TORRENT. Sobre la inscripció hi ha, en baix relleu, una creu de Malta i els atributs del martiri del patró: la palma , la mola i unes graelles , això ens feia pensar més en Sant Llorenç que amb Sant Vicenç Màrtir, malgrat segons la llegenda entre els turments que va patir s'esmenta el de la graella, potser una adaptació del martiri de sant Llorenç, també originari d'Osca. Altres martiris van ésser: la creu en aspa, el poltre, el fuet, els ganxos de ferro... Finalment, va ser llençat a una masmorra, on va morir. El seu cos va ser abocat a un femer, on els corbs van protegir-lo perquè les feres no el mengessin. Encara i així, van lligar al cos una mola i el van llençar al Túria; el cos va ser retornat a la ribera i va ésser sebollit per altres cristians a la rodalia de la ciutat. Després, els corbs continuaven freqüentant la tomba.


El lloc de torrent- i el veí de Torrentí - s'esmenten en una butlla del papa Benet VIII de l'any 1017 que confirma les possessions que hi tenien els monjos de Sant Esteve de Banyoles.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada