dijous, 8 de gener del 2015

MOLI D’OLI, ARA OFICINA DE TURISME. ULLDECONA. EL MONTSIÀ. TARRAGONA.CATALUNYA

L'antic molí d'oli del Sindicat Agrícola d'Ulldecona és agrari obra de l'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973)

Situat vora l'estació del ferrocarril d'Ulldecona data del 1923.

És un edifici de reduïdes dimensions (18,2 x 15,6 metres) de dues plantes, i cobert per una teulada a dues aigües sostinguda per encavallades de fusta. El projecte original de Cèsar Martinell i Brunet , contemplava la construcció d'una porxada a la façana principal que no es va arribar a construir.

Les façanes destaquen pel treball amb maó a les finestres, cornises i elements decoratius, i per la utilització de pedra d'Ulldecona per formar el sòcol.

En els anys posteriors als conflicte bèl•lic que es desencadenava per la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española, va ser ampliat annexant altres construccions sense interès arquitectònic.

Abandonat l'any 2000 va recuperar-se durant els anys 2013 i 2014 convertint-se en Oficina de Turisme.

A l'interior conserva maquinària dels Tallers Salvatella de Tortosa, que estaven situats vora el Parc municipal de Tortosa, i disposaven de tallers metal•lúrgics de fosa i construcció de maquinària, endegats l’any 1889 per Marcel•lí Salvatella (†1909) i continuats pel seu fill Enric Salvatella Costa.

Trobava una preciosa imatge en blan i negre a : http://lamarfanta.blogspot.com.es/2012/10/ulldecona-transformara-lantic-moli-doli.html


I, una en color signada per Vizcarro.


L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada