dilluns, 19 de gener del 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE. GUIALBES. VILADEMULS. PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

El Miguel Calvet publica un seguit de fotografies del poble de Guialbes, integrat avui al terme de Vilademuls, a la comarca del Pla de l’Estany, faig aquí referència al seu temple parroquial advocat a Sant Esteve, que havia estat l'església de l'antic Castell de Guialbes, construït pel comte de Barcelona a mitjans del segle XI com a rèplica del que havia fet a Vilademuls el Comte de Besalú; la descripció tècnica ens diu ; església d'origen romànic, de planta rectangular i coberta de teula a dues vessants. Interiorment s'estructura en una sola nau, amb volta apuntada. A la banda dreta de la nau hi ha capelles laterals i a l'esquerra hi ha el cos afegit de la sagristia. L'accés a l'interior es realitza per una porta adovellada situada a la façana lateral. Adossat a l'església hi ha un pòrtic d'obra que protegeix l'entrada. La torre campanar, situada al costat de l'entrada, és construïda amb carreus. Presenta planta quadrada i coberta piramidal amb merlets escalonats sobre la cornisa de remat de la façana.




Durant la II República s’aixecaven a Catalunya quasi 17.000 escoles, Guialbes manté activa la seva , que va ser construïda aproximadament l'any 1934 , i inaugurada el curs 1935-1936, en l’actualitat és l'escola pública del municipi de Vilademuls : http://www.radiobanyoles.cat/noticia.php?id=6144

Guialbes amb una població de 102 habitants a darreries de l’any 2013, és el nucli més poblat dels que integren el municipi : Galliners 90, Olives 27, Ollers 59, Orfes 83, Parets d'Empordà 32, Sant Esteve de Guialbes 102, Sant Marçal de Quarantella 12, Terradelles 85, Viladamí 19, Vilademuls 69, Vilafreser 100, i Vilamarí 91.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada