dissabte, 19 d’abril del 2014

TORRE MORGADES. FOLGUEROLES. OSONA

Es colpidor veure aquesta desolació i ruïna al cor de la Plana de Vic, prop del Pont de Bruguer damunt del riu Gurri que neix al Matagalls , al Montseny, i desguassa al Ter desprès de Vic.

Quina circumstància tràgica ha dut fins a l’estat actual aquest casal del segle XVI?

La descripció ens diu ; masia de planta rectangular, coberta a dues aigües, amb el carener paral•lel a la façana, orientada a llevant. A la part dreta conserva una torre adossada al mas. És coberta a quatre vessants i a sota de la teulada presenta uns arcs construïts amb totxo cuit, que possiblement són els antics merlets tapiats. L'interior està gairebé enrunat. El portal d'entrada conserva un escut en estat de descomposició on encara es poden endevinar dos lleons. Hi ha un portal exterior que tanca la lliça junt amb la masia i les seves dependències. Val a dir que hi ha molts afegitons. Materials constructius: pedra, calç, totxo cuit i alguna part de tàpia.


El mas curiosament conserva – quasi intacta - una de les poques torres de defensa de la comarca, datada vers el segle XV.

A pocs metres del mas, hi ha la font del Desmai, el lloc on el poeta Jacint Verdaguer i Santaló ( Folgueroles , Osona , província de Barcelona , 17 de maig de 1845 - Vallvidrera -avui districte Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona -, + 10 de juny de 1902 ), es reunia amb els seus companys de l'esbart de Vic, on es conreava l'esperit de la Renaixença.

La font era dels mateixos propietaris de la Torre de Morgades i l'any 1970 fou cedida al patronat d'estudis Ausonencs.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada