dilluns, 31 de març del 2014

PALAU-SACOSTA. GIRONA. CATALUNYA

El Josep Plantalech Albertí retratava aquest gran casal gòtic amb matacans i una torre de defensa rectangular adossada i una de rodona al SW.


La torre quadrada correspon a la part més antiga que resta del primitiu castell o palau. Presenta una finestra geminada amb petits arcs de punt rodó i columna amb capitell treballat, segurament del segle XIII.

L'edifici presenta planta quadrada amb un pati interior també quadrat. Des d'una banda d'aquell lloc s'accedeix a una galeria volada de pedra. Sobre l'escala hi ha una finestra geminada. Del conjunt en sobresurten dues torres adossades a l'edifici, una de planta quadrada i una altra circular oposades diagonalment. La façana principal és situada a ponent. Té una porta d'àmplies dovelles i és coronada per l'escut de Joan Sarriera i una escultura de Sant Miquel. A la part més alta hi ha un matacà sostingut per doble arc sobre tres mènsules escalonades. Totes les façanes són acabades amb merlets amples amb intervals més estrets. Les parets són de maçoneria i carreus. El pis noble guarda elegants salons amb enteixinats de fusta. Les cambres es comuniquen per portes de pedra treballada amb arc conopial o en altres formes.


Recentment l'edifici ha estat rehabilitat.

S’edificava l’any 1495 per Joan Sarriera, que va desenvolupar una gran activitat durant la guerra i el setge a Girona de 1462, al costat de Joan II. Era casat amb Violant de Margarit de Castell d'Empordà. A més d'aquesta casa en posseïen una altra al pla de Santa Eugènia.

La façana presenta l'escut de Sarriera acoblat amb el dels Margarit, que és protegit per Sant Miquel. Hi ha la inscripció: "Casa feta per Mossèn Joan Cerriera batlla general. Any 1495".

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada