dimarts, 7 de gener del 2014

WALLFAHRTSKIRCHE VON SANT PAUL. SANT PERE DE RIBES. EL GARRAF. CATALUNYA

Ens arribàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, fins al puig situat al nord del nucli de Ribes, prop de Les Parellades, on s’aixeca el Santuari de Sant Pau.

És un edifici aïllat, i solitari – malgrat tenir des d’aquí una magnifica vista sobre la població - de planta rectangular i absis semicircular. Consta d'una sola nau coberta amb volta de canó amb llunetes, que es troba reforçada per arcs torals que es recolzen en pilastres. Entre els arcs i les pilastres hi ha una cornisa que recorre tota la nau. La part del presbiteri està coberta amb volta de mig canó i queda elevat per mitjà d'un graó. En aquest espai hi ha el retaule barroc de Sant Pau, amb la imatge moderna del sant. En un lateral del l'absis hi ha la sagristia. Les capelles laterals s'obren a la nau amb arcs formers de mig punt que es sustenten en pilastres. En una capella hi ha el retaule barroc de Sant Magí i a l'altra una imatge de La Pietat. Al costat del primer hi ha la imatge de la Verge de la Mercè, que algunes fonts han identificat com la del Carme. Als peus del temple hi ha el cor, sostingut en arc carpanell i delimitat per una barana de fusta. Penjat davant del cor hi ha un exvot en forma de vaixell, que constitueix un llegat dels "americanos" que van tornar a la vila després de fer fortuna. La il•luminació del temple es fa per mitjà de finestres intercalades entre els arcs torals i de la rosassa. S'accedeix a l'ermita a través d'una portalada de pedra separada en dos trams per una cornisa; la part de la porta està custodiada per pilastres, mentre que la superior és de forma triangular i es remata amb un plafó ceràmic i una fornícula sense imatge. Sobre la fornícula hi ha la rosassa.

L'edifici està coronat per un capcer semicircular, al centre del qual en sobresurt el campanar d'espadanya, d'un sol ull.

Les façanes laterals estan reforçades amb quatre grans contraforts per costat. El ràfec està acabat amb una imbricació de rajols i teules ceràmiques. El parament dels murs és de pedra irregular lligada amb argamassa, revestit amb una capa de morter a la façana. A la façana de garbí hi ha adossada l'antiga rectoria. Davant de la façana de gregal hi creix una olivera centenària.


Ningú contestava les nostres veus, i una vegada més ens havíem de conformar amb retratar la façana d’estil barroc, la portalada ja és neoclàssica, i al seu hi veiem un plafó de rajoles amb la Mare de Déu de Montserrat, una fornícula buida i un rosetó amb vitrall emplomat.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada