dimarts, 7 de gener del 2014

PARRÒQUIA DE SANT JOSEP ORIOL DE BARCELONA

Anàvem a la Villarroel a veure una obra de teatre que començava a les 20,00 hores, per fer temps decidíem fer un tomb, i ens arribàvem fins a la Parròquia de Sant Josep Oriol.

Llegia que el dia 19 de juliol de 1936 aquest magnífic temple basilical de Sant Josep Oriol fou incendiat totalment. A conseqüència d’aquestes accions vandàliques es desplomà el sostre, i les parets mestres quedaren molt deteriorades; Francesc Folguera i Grassi (Barcelona, 1891 – 1960, fou l’encarregat de la reconstrucció desprès dels fets bèl•lics que generava la sedició del feixistes contra el govern de la II República, i la complicitat ‘ homicida’ de la IGLESIA CATÓLICA REFORMADA DE ESPAÑA, que arribaria a signar un document a favor del Franquisme, al que s’oposoria únicament - i li costaria l’exili i la mort - Francesc d'Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d'octubre de 1868 - Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943) arquebisbe de Tarragona i cardenal.


La descripció tècnica ens diu ; La façana, d'un estil molt particular, diguem-ne clàssic renaixentista, es divideix en tres cossos, el central i un campanar a cada costat, amb cinc portals, tres d'accés a l'atri i un a cada campanar.
En el cos central de la façana destaquen els cinc finestrals del cor i el ràfec que els protegeix. En aquest espai s'hi troben elements arquitectònics inspirats en Sant Pau Extramurs. Al dessota d'aquests finestrals i per sobre dels tres arcs dels portals hi ha un esplèndid fris de mosaic venecià, molt ric de color, de l'al•legoria de la canonització de Sant Josep Oriol i de l’ofrena del temple, realitzat, sembla, per Enric Querol.

Les figures que s'hi representen són retrats de persones que tingueren un paper destacat en la canonització del sant o bé en la construcció del temple.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada