dijous, 7 de novembre del 2013

LA JOYA DE LA SELVA. LA FARINERA DE RIUEDARENES. GIRONA. CATALUNYA

Quan retratava el gran edifici de planta rectangular i tres plantes coronades per un fris amb pinacles, amb el característic color vermell intens del parament que ressalta amb el blanc dels marcs de les obertures i els angles, no pensava – com acostuma a ser dissortadament habitual – que no se’n hagués documentat curosament la seva història.


L’edifici conegut com la ‘Farinera’, està al centre del poble de Riudarenes, a la planta baixa presenta tres portes d'entrada d'arc rebaixat i una de més ample oberta fa poc temps que segueix l'estil de les originals. Al primer pis les obertures són amb balconada de ferro i dintell esculpit amb motius ornamentals. A la part superior de l'edifici, destaca una torre de planta rectangular que s'alça dues plantes per sobre i està acabada per una balustrada. Des d'aquesta torre s'accedeix al terrat. A la part del darrera hi ha l'antic rec i un magnífic jardí amb plàtans.

Està adossat a un antic molí que porta la inscripció: "Si vol saber qui em va fer en Ramon Manresa i Asprer. Y en quin any me fabrica en 1816 ha estat". L'edifici de la Farinera, però, data de finals del segle XIX.

Ramon Manresa i Asprer, tenia el títol de cavaller , i la seva filla Maria Julia de Manresa y Sallès, fou la cinquena Marquesa de Puertonuevo . 1794

Ens agradarà a l’email coneixercatalunya@gmail.com saber les dades del metre d’obres i/o arquitecte que aixecava aquest edifici.

Reiterar – una vegada més – que des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL, amb el MANUAL DE INSTRUCCIONES PARA DOCUMENTAR EL PATRIMONIO CATALAN, s’ha fet una feina excel•lent, que ha donat com a resultat aquesta desinformació, que s’haurà de corregir si Catalunya aspira a ser ‘veritablement’ un país civilitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada