dijous, 7 de novembre del 2013

LA CASA ROSA DE CALDES DE MALAVELLA. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

No trobo paraules per a qualificar la manca de dades en relació als elements Patrimonials en poblacions com Caldes de Malavella.

En tornava a succeir a la dita ‘Casa Rosa’, edifici de planta trapezoïdal, amb planta baixa i pis, i terrat com a teulada, fent cantonada entre els carrers Sant Grau i Vall-Llobera, al nucli urbà de Caldes de Malavella.


La façana principal, té dos cossos clarament diferenciats. Al costat lateral dret, una porta d'entrada en arc túmid amb decoracions de rajola vidriada. Al damunt una finestra geminada en arc rampant contraposat, amb una fina columna al mig, i barana de treball de forja. A dalt aquest cos queda rematat per un pinyó amb l'escalonat invertit cap avall. Elements de ceràmica de color blau i marró, decoren la façana. En aquest cos, hi ha l'escala que dóna accés al pis i al terrat. El costat lateral esquerre, a la planta baixa una porta d'entrada al costat esquerre, i tres finestres, totes en arc deprimit còncau. Els espais interfinestrals sobresurten i imiten un encoixinat. Una línia d'imposta amb motllures de bosell, a l'altura de les llosanes semicirculars dels balcons, separa la planta baixa del pis. Entre les motllures, fris de rajoles vidriades amb arabescs. Al pis, quatre balcons en arc deprimit còncau, amb trencaaigües decorats amb rajola vidriada i amb elements de suport dels trencaaigües a manera de capitell. Estan separats per cadenes verticals. Una altra línia d'imposta, amb motllures en escòcia, marca el pas al terrat, però prèviament trobem una cornisa decorada amb rajola vidriada. Al terrat, una torre amb merlets decorada amb rajola vidriada. A la façana lateral dreta, paredat rústic amb finestra central geminada en arcs rampants contraposats, petita columna de pedra artificial, i impostes de maó. A la façana lateral esquerra, tres obertures als baixos i pis amb les obertures seguint la factura de les de la façana principal, però amb els trencaaigües més pronunciats.

La façana posterior, d’obertures en arc deprimit còncau, i rajola vidriada de color blau incrustada a la paret li atorga un tret diferencial de la resta de façanes. Pany de paret de color rosat, que és el que ha fet que popularment l'edifici sigui conegut com a Casa Rosa.

L’edifici acull la pintura de gran format, al•legòrica d’unes termes romanes, "Els banys", d’ Antoni Utrillo Viadera (Barcelona, 1867 – 1944)

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com en això de recuperar la ‘memòria històrica’ totes les mans son poques.

Reiterar – una vegada més – que des del MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL amb el MANUAL DE INSTRUCCIONES PARA DOCUMENTAR EL PATRIMONIO CATALAN s’ha fet una feina excel•lent, que ha donat com a resultat aquesta desinformació, que s’haurà de corregir si Catalunya aspira a ser ‘ veritablement’ un país civilitzat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada