diumenge, 3 de novembre del 2013

CAPELLA DEL SANT CRIST DEL CEMENTIRI DE SANTA COLOMA DE FARNERS. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Passejàvem pel recinte del Cementiri de Santa Coloma de Farners, i advertia en ell una extrema senzillesa, res a veure amb per exemple el fossar de Synera on reposa - de forma molt discreta- Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners, 10 de juliol de 1913 – Barcelona, 22 de febrer de 1985), quina casa natal havíem retratat la Maria Jesús Lorente Ruiz , i l’Antonio Mora Vergés.



Presideix també des de la màxima simplicitat la Capella del Sant Crist que segueix l’esquema compositiu de la portalada d'entrada: porta d'arc carpanell emmarcada en pedra i un òcul circular i la façana està flanquejada per pilastres acabades amb una bola de pedra i acabament amb fris ondulat.

La corrupta administració del Reino de España, obligava a darreries del segle XIX a treure els fossars del centre de les poblacions – argüint qüestions sanitàries, que NO s’han produït enlloc - , i obtenia grandioses plusvàlues per la alliberació de terrenys en el centres urbans, i en la requalificació de finques agràries i/o erms.

Avui, els fossars han de compartir l’espai amb fàbriques i/o vivendes, situació que ara curiosament no presenta cap risc sanitari.

El topònim deriva etimològicament del llatí farīnarĭos, ‘fariners’. La forma farners és molt antiga, car apareix en un document de Ramon Berenguer I, i puio farner en un de l'any 1023 (cf. Balari Oríg. 244).

Farners és una Vila de treball, honestedat i ordre.

Ens agradarà tenir noticies del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte del fossar, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada