dimarts, 1 d’octubre del 2013

L’ENGARJOLADA CAPELLA DE SANT MIQUEL DEL CROS. ARGENTONA.

L’edifici religiós es troba dins la finca de Can Garí del Cros, envoltada per la mateixa tanca de la finca, a banda de la pròpia, de ferro forjat. L’àngel blau, sembla haver guanyat almenys un round, al Princep de les Milícies Celestials.

Per la concessió d'un benefici , gràcies a la intermediació del rector d’ Argentona , la trobem esmentada en documents de l’any 1187, amb posterioritat apareix citada en actes que recullen col•lacions i beneficis fins a finals del XVIII.

Llegim que va ser enderrocada el 1884 per construir-ne una de nova; ni una línia del mestre d’obres i/o arquitecte autor d’aquesta efímera reconstrucció, ja que va ser altre cop enderrocada el 1926.

L’any 1929 va ser substituïda per una nova església, obra de Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993), deixeble de Gaudí, l'empremta del qual es deixa sentir en la concepció de l'edifici.

De la capella original se'n conserven fragments; una creu de pedra amb relleu, una peça de cornisa i un peu quadrat de terracotta.

Va ser cedida al bisbat per la família Garí i ara està tancada i separada de la resta del jardí.


La descripció tècnica ens diu ; Petita nau rectangular, amb l'absis orientat a NE, coberta amb volta absidial i llanterna de ferro forjat i vidre a base de paraboloides i hiperboloides. L'accés es fa a través un porxo lateral. L'acabat de les façanes és de pedra vista, amb presència d'elements decoratius a base de vidres policromats i rajoles vidriades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada