diumenge, 20 d’octubre del 2013

LA SALA DE BIURE. SAGÁS. EL BERGUEDÀ JUSSÀ. CATALUNYA

Ens meravellàvem el Josep Olivé Escarré i l’Antonio Mora Vergés, davant d’aquesta casa ‘forta’ , que és alhora un magnífic mirador del Berguedà jussà.

Pel que fa a la denominació ‘sala’ , molt arrelada en la toponímia catalana, és el nom comú de les residències senyorials o de gent notable , així és freqüent trobar ‘la sala o casa del Senyor’, el fet que disposa d’una capella , amb l'advocació de Sant Martí reforça aquesta tesis.

El lloc de "Benevivere" s'esmenta a l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell.

La vall de Biure fou un lloc habitat des dels primers moments de la Repoblació del Pagus de Berga i l'actual Sala de Biure va ser un dels primers nuclis d'habitatge.

L'any 903, el bisbe Nantigis d'Urgell consagrava en aquest lloc l'església de Sant Martí, a precs del baró il•lustre del lloc, Guadamir i d'altres habitants.

Una part del territori de "Benevivere" pertanyia a la jurisdicció del monestir de Ripoll, segons documents del 957 i 989.

L'església fou consagrada de nou i edificada pels habitants del lloc "Miro et Arnaldo et Baroro et aliorum bonorum ominum (...)".

Diferents comanadors de l'orde dels Templers, portaren aquest cognom : Roig de Benviure (1186-1189) i Galceran de Biure (1307).

En el Fogatge de 1553 s'esmenta com a "En Casamira de Biure".

La descripció tècnica ens explica ; Masia construïda sobre restes d'una antiga casa o fortalesa medieval, bastida a llevant de l'església romànica de Sant Martí de Biure.


La masia té la façana a migdia, tancada per un seguit de dependències annexes a la casa. La porta d'entrada a tramuntana és d'arc de mig punt amb grans dovelles.


Coberta a doble vessant i amb el carener paral•lel a la façana, respira els seus orígens antics, accentuats per l'estructura clàssica de la construcció, que dificulta les ampliacions i manté el seu esquema original del segle XVII.

La Sala de Biure acull avui una instal•lació de turisme rural amb capacitat per a 14 persones, amb 6 habitacions i 5 banys, cuina totalment equipada, menjador i sala d’estar amb llar de foc i una gran terrassa, sales de jocs, piscina, solàrium, parc infantil, barbacoa, ... i l’espectacle fascinador del Berguedà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada