dimecres, 11 de setembre del 2013

SANT PONÇ DE PUJALT. L’ANOIA SOBIRANA

Sembla que feia les funcions de Capella del Castell, i hom pensa que fins a darreries del segle XI, va exercir ‘ de facto’ com l’església de Pujalt, fins que s’alçava fora de la vila, en un pla, l’església parroquial de Sant Andreu.

El topònim és el resultat de l’aglutinació dels mots puig i d’alt , amb un sentit clarament descriptiu, si veniu – com us recomanem – Pujalt.

La capella de la Concepció, ‘competirà’ amb Sant Andreu, a partir del 1399 , ja que s’alçava a l’entrada de la població, a tocar de la muralla, el sacerdot beneficiat que en tenia cura s’anomenava l’Animer.

Ens arribàvem la Maria Jesús Lorente Ruiz, i l’Antonio Mora Vergés, fins dalt de la població, on recollia imatges de Sant Ponc, l’edifici d'una sola nau amb absis, sense volta, conserva els murs perimetrals, i una part de la volta al costat de la porta adovellada amb arquivolta i impostes, llegia que tot els murs estaven coberts de terra fins a l'arrencada de la volta, i que l’estat en que la trobava és el resultat d’uns treballs d’excavació, que no han tingut continuïtat precària situació econòmica del REINO DE ESPAÑA, derivada a parts iguals de l’estultícia i la corrupció de les seves elits politiques.




Ens agradarà rebre les vostres aportacions pel que fa a l’advocació – molt infreqüent – de Sant Ponç en el Castells de Catalunya, a l’email coneixercatalunya@gmail.com .

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada