dimecres, 7 d’agost del 2013

LA CAPELLA DEL SANT CRIST DEL FOSSAR MUNICIPAL DE SANT QUIRZE DE BESORA. OSONA. BISAURA.

Rebia un e.mail del Josep Sansalvador Castellet de l’Arxiu Gavin, al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a la comarca de la Noguera, en el que en relació a la Capella del fossar de Sant Quirze de Besora, em deia ‘La Capella es dedicada al Sant Crist’.

No havíem tingut ocasió de visitar aquest cementiri el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, i em limitava a retratar-lo des de fora del recinte.


No trobava tampoc cap dada a la pàgina del Consistori, i donava per suposat que com per arreu, el trasllat es feia adduint raons de salubritat pública - que mai s’han acreditat enlloc -. Aquesta operació a nivell de tot el REINO DE ESPAÑA, va suposar l’alliberament de terrenys dins de les poblacions, i la transformació en ‘zona de serveis’ de superfícies agrícoles. Cal valorar-la com una de les operacions especulatives de major importància econòmica i social, en la llarguíssima llista de ‘negocis’ fets a l’empara del mal dit ‘interès general’.

Algun dia caldrà divulgar els noms i cognoms de les famílies que literalment es feien la ‘barba d’or’, amb el trasllat dels cementiris al REINO DE ESPAÑA. Tinc clar que no hi haurà gaires ‘sorpreses’ i trobarem que es repeteixen les nissagues que veuen la ‘res pública’, com una ‘menjadora particular’.

Sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada