divendres, 19 de juliol del 2013

LA SAGRADA FAMÍLIA DE LA COLÒNIA VILASECA DE SANT VICENÇ DE TORELLÓ

L'any 1863 es va autoritzar a Josep Callís i Puigrubí, del mas Callís d'Orís, a aprofitar un salt d'aigua en terme de Sant Vicenç i un altre en terme d'Orís.

En el primer indret, hi havia un mas conegut com a Can Vilaseca, que va acabar donant nom a la colònia industrial que s'hi havia d'implantar.

l'any 1881 es construïa l'església de la colònia, en una plaça situada en una cota superior, dedicada a l'advocació de la Sagrada Família.

No apareix a la fitxa ‘tècnica’ cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici – i potser del conjunt de la Colònia - , es fa esment a la presència del bisbe de Vic , Josep Morgades i Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d'octubre de 1826 - Barcelona, 8 de gener de 1901), el dia 22 d'octubre de 1882, en ‘ la posada en marxa’ d’aquest temple.



La descripció ens diu ; Capella de nau única amb la façana orientada a ponent i l'absis a llevant. A l'interior el sostre és pla, el presbiteri està marcat i els murs estan decorats amb pilastres estriades i decoracions d'estuc i policromats. Al fons hi ha una fornícula que ubica la Sagrada Família, un cambril i la sagristia. S'il•lumina amb finestres que s'obren a la part de la façana, que té el capcer triangular amb un frontó amb els signes de l'alfa i l'omega. És coronada per un campanaret d'espadanya. Segurament és construïda amb totxo i arrebossada i pintada al damunt.

L'interior conserva pintures de Ramon Torrents i Riu (Vic, Osona, 1910 —Vic, Osona, 1971) de l'any 1940.

Sou pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada