diumenge, 28 de juliol del 2013

EL COMUNIDOR DE SANTA MARIA DE PORQUERES. BANYOLES. PLA DE L’ESTANY. GIRONA

N’he escrit en alguna ocasió d’aquests petits edificis, en forma de porxo obert a tots quatre vents, amb coberta de teula,  i situats  bàsicament  prop d’algunes de les nostres esglésies rurals.



Possiblement  però, algun dels lectors es preguntarà que és, i quina funció s’exercia des d’ un comunidor?

Quan els capellans anaven a les processons sota el pal·li, es pretenia alhora que dotar d’especial rellevància al Crist i/o a  l’advocació que es venerava, també dignificar davant la Comunitat la persona del sacerdot i/o prevere.

El comunidor servia específicament aquesta segona funció i atorgava  dignitat al prevere que des d’allà beneïa els camps, les collites i/o els animals, i s'aixoplugava quan calia i amb el breviari a la mà esquerra i el salpasser a la dreta, manava i/o demanava en nom de Déu als esperits immunds que congrien [segle XIV; del cat. ant. concrear, concriar, provinents del. ll. concreare "crear alhora", amb possible influx de congregare en el pas de -ncr- a -ngr-] les tempestats que les dispersin i les allunyin.

Servia per dir-ho en termes actuals com un ‘altaveu’ davant la divinitat.

Em sorprenia veure i sobretot sentir, com des d’aquí amb les mans obertes, amb els palmells mirant al Cel,  s’exclamava :

Que la maledicció de Déu caigui sobre el PP !!!!

Es feia un silenci pesat que semblava trencar una alenada d’aire que podríem interpretar com un , Amén !


Per intermediació de Maria feia arribar la meva habitual pregària a l’Altíssim;  Senyor, allibera el teu poble !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada