dilluns, 17 de juny del 2013

LA PLAÇA MAJOR DE SANTA COLOMA DE QUERALT.

Havíem dinat el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, a l’Hostal Colomí de les Germanes Camps, i com mana la tradició anàvem a fer un tomb per Santa Coloma de Queralt, començàvem per la Plaça Major , que té forma trapezoïdal, més ampla a la banda de llevant, i que va estrenyent-se cap al Portal de Cervera, on es converteix en un estret corredor. La plaça va ser porxada des de molt antic com ho mostra un document de 1390.


Podem veure-hi porxos de diferents èpoques i en diferents estats de conservació; alguns pilars són monòlits i molt rodons i altres són més quadrats o elaborats amb diferents carreus de pedra; alguns porxos són arquitravats, altres amb arcada de mig punt i altres amb arc apuntat. Els porxos que s’han pogut conservar, s’anomenen també com “les voltes”.
Cal destacar les balconades de ferro forjat que decoren les façanes d'algunes cases (segle XVIII).


A la part on s’estreny fins a arribar al portal de Cervera hi havia l’antic hospital de Santa Magdalena, documentat des del segle XIV , fundat però probablement a finals del XIII.

L’any 1922 ( primer feixisme, Dictadura de Primo de Rivera ) es va traslladar la façana gòtica al Pati del Castell.

L’any 1942 ( segon feixisme, Dictadura de Francisco Franco ) l’Ajuntament procedia a la pavimentació en formigó del centre de la plaça i, un any més tard, al 1943, s’hi va col•locar la Torre del rellotge, que va desaparèixer l’any 2001 ( democraciola parlamentaria ), quan es va procedir a formigonar tota la plaça a peu pla, com a conseqüència de construir un pàrquing subterrani.


Només trobava una fotografia – sembla que propietat del Consistori municipal – amb un resolució molt baixa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada