divendres, 28 de juny del 2013

EL FORN DE VIDRE DE RAJADELL. BAGES.

D’excel•lent treball ‘ELS FORNS DE VIDRE A BARCELONA I LA SEVA RODALIA (SEGLES XIV-XVI), de SÍLVIA CAÑELLAS I MARTÍNEZ, i M. CARME DOMÍNGUEZ RODÉS, reprodueixo:

Hi ha notícies bibliogràfiques de l’existència de forns de vidre durant els segles XIV I XV a indrets tan diversos com Bell-lloc d’Aro (Baix Empordà), Rajadell (Bages) o al Rosselló: a les poblacions de Perpinyà, Palau del Vidre,La Roca d’Albera, Requesens i Sureda, entre d’altres.


A la pàgina de l’Ajuntament de Rajadell, i en relació al dit ‘Forn de Santa Llúcia’ trobem : ... a partir del 1573 el senyor de Rajadell hi va establir a Joan Bassa vidrier, esdevenint des d'aleshores el Forn de Santa Llúcia ; ... el forn de vidre va constituir l’activitat industrial més important de Rajadell fins el segle XX on hi arribaren a treballar 80 homes entre vidriers, llenyataires, traginers i treballadors. D’aquesta afirmació no en trobava cap confirmació documental, mentre que a : http://www.raco.cat/index.php/Dovella/article/viewFile/20009/19849 s’afirma que al segle XVIII el forn de vidre estava abandonat.

Ens agradarà tenir confirmació a l’email coneixercatalunya@gmail.com , a priori atorguem major credibilitat a l’afirmació de l’abandó al segle XVIII.

Altressí, ens agradaria tenir accés a TOTES les capelles i/o ermites del terme de Rajadell, també per descomptat a la de Santa Llúcia, a qui ens hem d’adreçar ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada