dijous, 20 de juny del 2013

CASA CONSISTORIAL D’ARTÉS

Desconegut, el millor arquitecte que han vist els segles – i per descomptat el més treballador de tots, se li atribueixen més de la meitat dels edificis d’interès, públics i privats de Catalunya – aixecava al voltant de l’any 1907 l’edifici de l’Ajuntament d’Artés, a la comarca del Bages. El cens voltava les 2.300 ànimes, i costa de creure’s que ningú s’adonés que s’aixecava aquest edifici, ni tampoc que cap dels que hi treballaven tingués relació amb Artés. També se’ns fa difícil creure en l’ innocència de la Infanta, i amb la darrera sèrie d’errades – fins a 13 transmissions patrimonials -, i de grat o per força ens ho hem d’empassar, dels banquers i politics, millor no en dic res, oi ?.


La descripció tècnica ens diu : Edifici civil destinat a Casa de la Vila, format per un gran espai rectangular cobert a dues aigües. La façana, orientada a migdia, està formada per un cos central rematat per un frontó triangular i flanquejat per dues ales laterals de la mateixa alçada. El cos central està presidit per una porta adintellada que marca l'eix de l'edifici amb pilars a banda i banda amb capitells corintis. Al damunt de la porta, en la planta pis, hi ha una balconada amb una finestra també emmarcada pel mateix tipus de pilars i coronada amb un frontó triangular. En el frontó de coronament, presideix l'escut ‘tradicional’ de la vila.


Els cossos laterals estan acabats amb una balustrada, les obertures són simètriques i totes coronades amb frontó.

Ens agradarà saber les dades biogràfiques del mestre d’obres, arquitecte i/o enginyer responsable d’aixecar aquest edifici, a l’email coneixercatalunya@mail.com .

L’any 1993 ‘ des de la terra de la fantasia ‘ s’aprovava l'escut oficial ‘modern’ d'Artés que té el següent blasonament:

Escut caironat quarterat: 1r. i 4t. de gules, una clau d'or posada en pal amb la dent a baix i mirant cap endins la del 1r. quarter i cap enfora la del 4t.; 2n. i 3r. d'or, un bàcul de bisbe de porpra posat en pal; ressaltant sobre el tot de la partició una creu plena de sable. Per timbre una corona mural de vila.


La creu central és el senyal tradicional de la vila, i les claus i els bàculs al•ludeixen al fet que Artés va pertànyer als bisbes de Sant Pere de Vic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada