dimarts, 21 de maig del 2013

SANTA ANNA DE MATARÓ.

Ens costava, al Tomàs Irigaray Lopez, i a l’Antonio Mora Vergés, retratar la ‘peculiar’ façana d’aquesta església, de la que no en trobava cap dada del mestre d’obres, que aixecava al ensems , el col•legi i l’església de Santa Anna pels Escolapis de Mataró.



Es fa esment a l’escolapi, José Guardia de Sant Juan Bautista ( Calders, 2-11-1717+ Mataró, 2 de febrer de 1790) germà operari, que havia treballat a Moià en la construcció de l'església del col•legi escolapi, juntament amb l'arquitecte que la va dissenyar, convertint-se en un mestre en l'art de construir; a Igualada en l’adequació de l'antic convent dels Servites dedicat a la Mare de Déu dels Dolors; a Oliana en la capella de la Mare de Déu dels Àngels i la casa propera; arribaria a Mataró per donar un ajut final a la construcció del nou col•legi i església.

De l'església s'atribueix a Josep Guàrdia, haver esculpit les pedres de la portada principal i les bases de les columnes, segons traça atribuïda a Carles Moretó i Brugaroles (Vic 1721 — Solsona 1783).

La descripció de l’edifici ens diu : del conjunt actual destaca la portada d'estil barroc, de tipus façana-retaule de perfil molt mogut. La porta està flanquejada per dues columnes situades sobre un pedestal i coronades per un capitell corinti i un entaulament que semblen repetir-se en forma de baix relleu a la part del darrera per tal de donar mobilitat al conjunt. Sobre aquest entaulament hi ha un frontó que combina les línies còncavo-convexes pròpies del període barroc, al centre del qual s'obre una fornícula que conté la imatge de la Verge. En conjunt hi ha una gran profusió d'elements decoratius.



A la cantonada esquerra hi ha una imatge de Sant Josep de Calassanç, i ens expliquen – l’església era tancada – que de l'interior destaca la Capella del sagrament amb pintures de Jordi Arenas i Clavell (Mataró, 1920-1 de juliol de 1998) , i l’escultura de Jordi Puiggalí i Clavell (Mataró, 1922).

Em pregunto; perquè Mataró no disposa d’un Catàleg de Patrimoni accessible en línia ?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada