dimarts, 7 de maig del 2013

SANT ESTEVE DE CAL LLOPARD, CASTELLET I LA GORNAL. EL PENEDÈS SOBIRÀ. CATALUNYA

Àngela Llop Farré publicava a blocdefotos.cat una bellíssima imatge d’aquesta esglesiola, coneguda almenys com : Església de Sant Esteve de Castellet, Sant Esteve d'en Llopard, Sant Esteve de les Massuques.

El terme municipal és al sud de la comarca, entre el Garraf i el Penedès jussà, actualment la ‘capitalitat’ del municipi és la Gornal; en la divisió provincial de l’any 1833, la Gornal va ser inicialment inscrita a la província de Tarragona, per estar al marge dret del riu de Foix, aleshores però, la ‘capitalitat’ municipal estava a Castellet que va quedar a la província de Barcelona, per aquesta raó - per mantenir la integritat del municipi - es va modificar el límit provincial.

Sant Esteve de Castellet va ser l'antiga parròquia del poble, abans que aquest passés a dependre de l'església de Sant Pere.

L'edifici ha experimentat reformes al llarg dels anys, principalment pel que fa a la façana principal, que actualment apareix molt modificada

S’aixeca uns 800 metres a migdia de les Masuques, prop del Molí de Can Llopard; la descripció ens diu : antic temple romànic d’una sola nau, amb absis trilobulat, cimbori octagonal i campanar de cadireta de tres espais; a la façana de ponent destaca la porta amb un arc de mig punt.



Hom suposa que substituí una església preromànica esmentada "S. Stephani de Castelleto" l’any 976 com a cel•la possessió de Sant Cugat del Vallès.



El molt bon amic Marcel Morató Tort m’enviava també unes magnifiques fotografies per completar la crònica.



Sou pregats d’ampliar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada