diumenge, 5 de maig del 2013

PONT MEDIEVAL D’OGERN. BASSELLA. L’URGELL SOBIRÀ

L’Enric Sànchez-Cid aprofitava la seva estada per les terres de l’Urgell sobirà, al poble d’Ogern, al municipi de Bassella, per apropar-se fins al dit pont medieval d’Ogern.

A la sortida d’Ogern, en direcció a Solsona, surt de mà dreta una pista que arriba a la Ribera Salada, on es troben les restes del Pont medieval. Aquest pas servia per enllaçar Ogern i Oliana amb Madrona: era l’únic pont que hi havia a la comarca.



El Pont peatonal d’Ogern, tenia quatre ulls amb arcs de mig punt, dels que només es conserven els dos de la part dreta del riu. Era d’una sola vessant i, per tant, els ulls es feien més grans per salvar la diferència d’alçada entre una banda i l’altra. Assentat en les roques de cada riba, obligà a construir-lo esbiaixat sobre les aigües. Els carreus són regulars, així com les dovelles de la imposta dels arcs. En gran part del parament es barreja la pedra amb els còdols del riu. A llevant (d’on ve el riu) es construïren tallamars de curta alçada. No hi ha data determinada de la seva construcció, però no es dubte que és una pont de memòria romànica indiscutible.

El sacerdot i arqueòleg Joan Serra i Vilaró (Cardona, 24 de març de 1879-Tarragona, 27 d'octubre de 1969) esmenta que l'any 1259 el rei Jaume I sojornà a Ogern durant uns dies al mes de juliol.

Jordi Cardona Regala, veí i escriptor d’Ogern, m’explicà que fou construït per Antoni Ponçgem, comerciant de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada